kertmanufaktúra

2017. november 13., hétfő

Kései szálkamenta

Pazar virágfüzérek
(www.bolha.com)

Mi tagadás, nevéhez hűen meglehetősen későn, szeptember-október táján hozza virágfüzéreit. Nagyra nő, minden különösebb megerőltetés nélkül eléri az egyméteres magasságot, de ideális körülmények között másfél méteresre is megnő. Fásodó száraival tisztességesen tartja magát, úgyhogy neveléséhez általában nincs szükség külön támasztékra.

Önálló telepítésként is megállja a helyét
(https://www.gaissmayer.de)
A kései szálkamenta (Elsholtzia stauntonii) eredeti élőhelye Kína, ottani szokásán nálunk sem nagyon változtat: kedveli a meleg, napos fekvést. A talajjal szemben nincsenek különleges elvárásai, de a folyamatosan nedves, tocsogós földet nem kedveli, a jó vízelvezetésű, átlagos talaj a legmegfelelőbb számára.

Fehérben is lenyűgöző
(http://zephirine38.over-blog.com/)
Kifejezetten hideg teleken visszafagyhat, de tavasszal gyökérről általában szépen megújul. Téli takarást ezért inkább csak a tartósan mínusz húsz, huszonkét fok alatti teleken igényel. Igazi szépségét virágzáskor mutatja meg, rózsaszín, lila és fehér fajtái léteznek. Kerülhet évelőágy hátterébe, de kialakíthatunk belőle egy önálló foltot is a kertben.

Érdemes figyelni a háttérnövények színére
(http://www.bethchatto.co.uk)
Zöld háttér előtt kifejezetten jól mutat, telepítésekor ezt érdemes figyelembe venni. Metszeni tél végén, tavasz elején érdemes, elviseli a drasztikus visszavágást is, mindez a virágzást nem veti vissza, ugyanis virágait az új hajtásokon hozza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése