kertmanufaktúra

2017. december 3., vasárnap

Déli borsófürt

Kékre festi a nyarat
(www.specialplants.net)
Ha arra támadna kedvünk, hogy indigó színűre fessük néhány ruhadarabunkat, s ehhez természetes festékanyagot használnánk, jó, ha akad a díszkertben néhány Déli borsófürt (Baptisia australis). Legalábbis Észak-Amerikában bevált, arrafelé évtizedeken át ezt az évelőt használták indigófesték gyanánt. Erős a gyanú persze, hogy manapság sokkal inkább a kék színű virágainak remek látványáért kerülhet a kertekbe. És azért is, mert nincs vele különösebb gond, jól tűri a szárazságot, és a mostohább talajjal is ki van békülve.

Félárnyékban...
(www.specialplants.net)
Ami a talajt illeti: kerülni kell a nedves, soha ki nem száradó földet, a rendes vízelvezetés elengedhetetlen számára. Meghálálja, ha talaja inkább savanyú kémhatású, a meszes közeggel nincs jó barátságban, és nem az ő világa a túlságosan gazdag, tápanyagdús föld sem. Ínyére van viszont a könnyedebb, homokos talaj. Rizómákkal terjed, így környezetében újabb és újabb növények felbukkanása várható.

... és napon is jól érzi magát
(www.thepoisonreview.com)
Pazar kék virágai májusban jelennek meg, a virágzás jó esetben július elejéig is eltart. Napra vagy félárnyékba kerülhet, jó helyen üzembiztosan meghaladja majd az egyméteres magasságot. A fürtökben megjelenő virágokat szívesen látogatják a méhek és a pillangók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése