kertmanufaktúra

2017. december 28., csütörtök

Kék babfa

Meghökkentő formák és színek
(www.agaclar.net)
Maga az egzotikum.

Kék gyümölcsének formája leginkább babra hasonlít, virágai tavasszal sárgában pompáznak, levelei ősszel ugyancsak sárgák, úgyhogy a kék babfa maga az állandó változatosság. A Kék babfa (Decaisnea fargesii) eredeti élőhelye Kínában van, ott hat-nyolc méteres magasságúra nő, nálunk némiképp alacsonyabb termettel is beéri. Telepítésekor érdemes figyelembe venni, hogy egy kifejezetten terebélyes fácskáról, vagy inkább nagyméretű bokorról van szó, szélessége csaknem azonos lesz magasságával.

Napos helyet kedvel
(web03.bruns.de)
Kedveli a napos helyet, de jól érzi magát félárnyékban is. A termékeny, de nem frissen trágyázott talajt szereti, s nincs ellenére, ha földje sohasem szárad ki, ugyanakkor nem tocsog a felesleges víztől. Nehezen viseli el a meleg, forró, száraz nyarakat, ilyenkor tisztes vízellátásra van szüksége, amúgy közepes vízmennyiséggel is beéri. Hideg teleken erősen visszafagyhat, de tavasszal szépen megújul.

Nagy helyre van szüksége
(www.ebben.nl)
Ami a kiültetést illeti, az első három-öt évet érdemes türelemmel kivárni, addig dézsában érdemes nevelgetni, télire pedig fagytól védett, természetes fénnyel rendelkező helyen kell teleltetni.

Ázsiában gyümölcsnek számít
(www.toptropicals.com)
További érdekessége, hogy leveleinek hossza a hatvan-nyolcvan centimétert is elérheti. Termései nyolc-tíz centiméteresek, a gyümölcshúst Nepál és Kína egyes részein előszeretettel fogyasztják. A világ számos pontján egyébként kék kolbászgyümölcsként vagy éppen halott ember ujjaként ismert.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése