kertmanufaktúra

2019. február 14., csütörtök

Korallberkenye: piros és zöld

Kihajtás után
Photinia x fraseri 'Red Light'
(www.plantipp.eu)

Egyedi szépségét a kihajtáskor harsánypiros színben pompázó leveleinek köszönheti: a szárakon egyszerre látható élénkzöld és piros valóban remek látvány. Korábban nem ártott izgulni kissé, túléli-e a téli hónapokat a gondosan elültetett korallberkenye sövény. Ma már nagy biztonsággal kijelenthetjük: nálunk sem fagy el.

A két színben játszó levelek látványa egyébként nem tart örökké, három, három és fél hét után a pirosból is zöld lesz, de ilyenkor sem lehet okunk panaszra, a fényes zöld levéltömeg csinos látványosság marad az év többi hónapjában is. Ha szeretnénk újra és újra gyönyörködni a piros-zöld színkombinációban, tavasszal vissza kell vágnunk az ágakat, így újabb friss levéltömeg képződik.

Photinia x fraseri 'Red Robin'
(www.evergreengrowers.com.au)

A hazánkban alighanem legnépszerűbb kerti korallberkenye (Phitina x fraseri) fajtái április és június között hozzák virágaikat, a kifejlődő termések pirosak, mindez újabb látványosság lesz az őszi kertben. A talajjal szemben nincsenek különleges elvárásai, egyetlen szigorú szabályt kell csak betartanunk: a korallberkenye nem tűri a pangó vizet, a nehéz, anyagos, vízmegtartó föld nem neki való. Kedveli a napos helyet, de megél félárnyékban is.

Photinia beauverdiana var. Notabilis
(www.davisla.wordpress.com)

Kialakíthatunk belőle nyírott vagy nyíratlan sövényt, választhatunk kifejezetten magas vagy alacsonyabb fajtát is. Van közöttük kisméretű fává cseperedő, ötméteresre növő fajta, akad 12-15 méterre merészkedő, de választhatunk egy-másfél méteres magasságút is. Kemény teleken  – mínusz 15-20 fok körüli hidegben – visszafagyhat, de tavasszal szépen megújul. Biztos, ami biztos alapon, telepítésénél érdemes elkerülni a huzatos, fagyzugos helyeket. Óvoda- és iskolakert aligha jöhet szóba, miután szinte minden része mérgező.


Photinia glabra 'Parfait'
(www.champernowne.co.uk)

Photinia glabra 'Rubens'
(www.plantsinabox.com.au)

Photinia serratifolia 'Cracklin Red'
(www.bigplantnursery.co.uk)

Photinia davidiana
(www.vivainord.it)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése