kertmanufaktúra

2019. január 31., csütörtök

Örökzöld zabfű

Könnyed kékség
(www.bambooplants.ca)

A mediterrán hangulatú kertek kihagyhatatlan évelője. Nemcsak pompás kékes színe és a szélben könnyedén hajladozó levelei, hanem könnyű nevelhetősége miatt is érdemes a figyelemre.

Kártevői ritkák, mint a fehér holló, nem egykönnyen kap el betegségeket, és nem jön zavarba, ha hetekig harminc foknál is melegebb van. Akár egész nyáron át kibírja öntözés nélkül, egyedüli kívánsága, hogy a talajban ne maradjon pangó víz.

Évelők között
(www.drummersgardencenter.com)

Úgy fél méteres magasságúra nő, de virágzáskor – ez általában június, júliusra esik – alaposan kinyújtózik, a virágzati szárakkal mért magassága könnyedén meghaladja az egy métert. Kerülhet kavicskertbe, imádja a tűző napot, az árnyékos, félárnyékos helyek tehát nem neki valók. Ragyogó kékes színével könnyen beilleszthető egy évelőágyásba, itt remekül mutat vörös, lila és bordó virágú évelők között. Jól használható a sziklakertben, akár szegélynövényként is megállja a helyét, de egy nagyobb növényfoltot is kialakíthatunk belőlük. Kékes színe annál intenzívebb, minél naposabb és szárazabb körülmények között nevelkedhet.

Szegélynövényként
(www.villagenurseries.com)

Bár a Földközi tenger vidékén őshonos, hazai teleinket jelentősebb levélveszteség nélkül vészeli át, de mogorva teleken azért visszafagyhat. Ha az elfagyott leveleket alaposan visszavágjuk, tavasszal gond nélkül megújul. Év közben csupán arra kell figyelnünk, hogy elszáradt leveleit eltávolítsuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése