kertmanufaktúra

2019. április 14., vasárnap

Körbe, körbe, karikába


Kör éjjeli edénnyel
(https://evenfallrestaurant.com/)

(Részlet a Kóklerek kora című fejezetből.)

A divatirányzatok között akadnak olyanok, amik megmagyarázhatatlan okokból kapnak erőre, merthogy sem nem célszerűek, sem nem hasznosak, de mégis hatalmukba kerítik a gyanútlan polgárt. A gyanútlan polgár meg úgy van vele, ha sokszor, sok helyütt látja a divatőrület legújabb gyöngyszemét, képes elhinni, hogy arra neki is szüksége van.

Pedig nincs.

De ennek megértéséhez szükség lenne egy kis töprengésre, egy nem kifejezetten megerőltető ha-akkor folyamat áttekintésére, és hát némi gondolkodásra i, mely utóbbi nagyon úgy néz ki, lassan az élet egyre több területén az indultak még tökutolsó kategóriájába kerül. A gondolkodás tejes hiányát szépen jelzik az előkertbe ültetett fenyőfák, amelyek nem átallanak idővel megnőni, amin a gazda és gazdasszony erősen el tud csodálkozni, még ilyet, hát…, nem gondoltuk volna. Azt viszont gondolták, hogy nekik is fenyő kell az utcafrontra, mert majd’ mindenkinél ott van, és hát követni kellett a divatot.

A divatot manapság is követni kell.

Legújabban a fákat, a cserjéket és az évelőket betontéglákkal, görgetegkövekkel vagy lapkövekkel kell körbevenni.

Ez a művelet rendszerint tavasszal és nyáron történik, amikor nem hull a gyümölcsfákról és a lombhullató cserjékről zsákszámra az elszáradt falevél, és a végeredmény egészen jópofának tűnik. Nyár derekán aztán már nem tűnik annak, mert a gyerekek már az alacsonyabb kőrakásban is mászófalat vagy focipalánkot látnak, így némelyik betontégla vagy kő eléggé el nem ítélhető módon elhagyja őrhelyét. Ezek összegyűjtése a hetenkénti fűnyírás előtt a térd- és combizmok erősítésére kiválóan alkalmas gyakorlatsort jelent. Fűnyírás végeztével aztán jöhet a gyepszegély vágó vagy a fűkasza, merthogy a kövek melletti sáv üzembiztosan nyíratlan marad.

Ha a kövekkel körbevett területre növények, kerti díszek és más, oda nem illő, bájosnak kifejezett jóindulattal sem nevezhető kütyük kerülnek, akkor a törzsápolás, a gyümölcsszedés, a metszés és a permetezés valóságos akrobatamutatvánnyal ér fel, igaz, a gyakorlatsor remek alkalmat kínál a megosztott figyelem, és az egyensúlyérzék erőteljes fejlesztésére.

Amúgy idegrendszeri szempontok is előkerülhetnek, általában akkor, amikor a terjedő tövű cserjék és évelők lassan belenőnek a körben elhelyezett kövekbe, s azok között matatva kell az ásóval megoldani a tőosztás egyébként könnyed műveletét.

Fő a divat: csak leszórták, és kész
(https://newstangle.com/)

A kitartás és a türelem erősítésére a kavicsokkal, apróbb görgetegkövekkel történő szöszölés is kiválóan alkalmas. Ennek érdekében egynémely divatkövető gazdák és gazdasszonyok találomra elszórnak néhány zsák kavicsot, apró szemű murvát – bónuszpontos megoldás, ha ezek kifejezetten rondák –, gyep mellé, ágyásokba, bárhová, ahol alkalmasnak ítélik a helyet a kitartás és a türelem edzésére. A kövek közé benövő fű, a rájuk pergő föld, fenyőkéreg, száraz levél egyenkénti kiszedegetése embert próbáló feladat. Kitartó türelem kell a fűnyíró kése alá kerülő, szerteszét repülő kavicsok összegyűjtéséhez, de a kicsorbuló kés rendszeres újraélezése is türelemre tanít.

Persze, mindezek eltörpülni látszanak, ha tudva tudjuk: benn vagyunk a divat fősodrában, elsők között a sorban, s hajónk előremegy.

1 megjegyzés:

  1. Amikor az első képre néztem, rögtön az én hatalmas gesztenyefám jutott eszembe. Tudom, hogy ez a trendi, de nekem a természetesség jobban bejön. Imádom a fáim alatt a sok árnyliliomot, meg mindenféle más növényt, nem cserélném fel egy ilyenért, mint a képen van. Különösen majd akkor, ha ősszel ki kell szedni a lehullott levelet.

    VálaszTörlés