kertmanufaktúra

2019. december 2., hétfő

Csodaszerek mindenre

Csodákra képes. És házilag is előállítható.
(www.newearthcompost.com/)

(Részlet a Kóklerek kora című fejezetből.)

Természetes vitaminkeverék, víz, rovarűző aromanövények és gilisztahumusz keverék.

Ez az egyik csodaszer összetétele, egy literhez már alig hat és félezer forintért hozzá lehet jutni.

A csodaszer természetesen csodákra képes, csak ki kell juttatni a földre vagy a fűre, a gonosz talajlakók megérzik az aromák és a vitaminok pazar illatát, s ettől hanyatt homlok menekülnek a terciáról. Ezt ígéri weblapján az egyik csodadoktor.

És a szorgos ügyfelek vásárolnak, űznek, locsolnak rendületlenül. Vesznek még rovarpajzsot is, ami pedig a növények immunerősítésére való, merthogy szerves nitrogént tartalmaz, és ne legyenek kétségeink, azonnal hat. Biztos siker tehát: nitrogénnel a rovarok ellen.

Aztán van még zöldítő, meg erősítő és kondicionáló is persze, a csodaszereknek se szeri, se száma. Figyelmes vásárló azért csak-csak elbíbelődik a cuccok összetételén, és azt találja, hogy a gyepbetegségek csodaszere is gilisztahumusz kivonatot, természetes vitaminkeveréket és vizet tartalmaz. Hiába na, e hármas összetétel egyformán hatásos rovarok és gombabetegségek ellen.

Aztán van szer a robotfűnyírós kertek gyepfelületeire is, merthogy egy robotfűnyíró nem négy-öt naponta nyírja a füvet, körbe megy ő bizony naponta többször is, minimális vastagságot levágva a fűszálak csúcsáról. Ez a zöldhulladék aztán megtelepszik a fűszálak között, és befülledve még képes gombabetegségeket előidézni. Hogy ez ne történjen meg, a csodaszerek között ott van nekünk egy lebontószer – három és félezerért –, csak kiöntjük a robotnyírt fűre, és a nyesedék szépen lebomlik.

Mármost némi töprengésre adhat okot a lebontószer összetétele, merthogy az nem más, mint gilisztahumusz kivonat, természetes vitaminkeverék és víz. Ezen a ponton nem csoda, ha felrémlik előttünk a piócás ember képe az Indul bakterház című alapműből, s rögvest indulunk is a spájzba, hogy a szerek hatékonyságát növelvén egy csinos hagymával térjünk vissza. Azt pedig hónunk alá szorítva kezdhetjük is a csodatévő kezeléseket gyepre, gombára vagy éppen a rovarok ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése