kertmanufaktúra

2019. december 19., csütörtök

Karácsonyfa szindróma


Karácsonykor támadnak
(https://triadmomsonmain.com/my-blog/the-christmas-tree-invaders/)

Köhögés, hörghurut, légszomj, asztmás tünetek, szemvizenyő, álmatlanság, kimerültség. A „Mi okozhat efféle tüneteket?” kérdés biztosan bekerülhetne komolyabb kvízjátékok főnyereményéért feltett utolsó kérdései közé. A lehetséges válaszok között szerepelhetne például a stressz, az allergia, a szmog, esetleg a szívbetegség.

Egyik sem lenne nyerő.
A helyes válasz így hangzik: penészgomba a karácsonyfán.
A tünetegyüttesnek neve is van: karácsonyfa szindróma.

Kész őrület, az ember gyanútlanul megvásárol egy csinos kis – vagy nagy – fenyőfát, gondosan elrejti a gyereknépek elől erkélyen, garázsban, szomszédnál, aztán szenteste már várhatja is az asztmás rohamokat. Már, ha a nagy vízen túl él, merthogy a karácsonyfa szindróma Amerikában szedi áldozatait, és inti óvatosságra a karácsonyfa vásárlókat.

Pár éve nálunk is szükség volt óvatosságra, mivel ráérő jóemberek azzal álltak elő, hogy a lakásba kerülő karácsonyfán 25 ezer apró, nemszeretem élőlény tanyázhat, tetvek, pókok, atkák és más efféle szerzetek. A bulvárhír apropóját ekkor is egy tanulmány jelentette, Norvégiában publikálta egy rovarirtószert gyártó cég.

Még szerencse, hogy mifelénk kellőképpen fel vagyunk vértezve a legtudományosabbnak kikiáltott hírek és álhírek ellen, egy karácsonyfa szindróma, avagy 25 ezer rovar meg sem közelíti a magyar ember ingerküszöbét.

A mi mindennapjainkat ugyanis az önmagát rendre alul múló kereskedelmi televízióknak köszönhetően ilyesféle hírek töltik ki immáron évek óta:

Feltámadt, de aztán mégis meghalt.
Károsabb a takarítás a dohányzásnál.
Ártalmas lehet a puszilgatás.
Porszívócsővel kukkolta a szomszédját.
Beteggé tehet a sok sült krumpli.
WC-re ment, meghalt a sógora.
Fejére esett majdnem egy kutya.
Halálos lehet a barackmag.
Veszélyes lehet a fagyi.
Veszélyes lehet a szürke idő.
Műfogsor a villamoson.
Véreznek és jajgatnak a babák.
Baltával ölte meg, pedig szerette.
Felébrednek, aztán éhen halnak.
Halálos lövedék lehet a fenyőkből.
Nem ölték meg, de feldarabolták.
Halott volt, közben New Yorkban járt.
Túlélték, de nem tudják feldolgozni.
Iskolásokat fenyeget a kémény.
Baglyok figyelik az embereket.
Gilisztavadászat közben meghalt.
A rendőr is vitt haza romlott kávét.

Mondjuk az előfordulhat, hogy akadnak e kies hazában szép számmal, akiknek a cikkek olvastán máris kapar a torkuk, és látják maguk előtt mind a 25 ezer rovart.

Ők alighanem nem esznek sült krumplit, gyanakodva néznek a porszívózó szomszédra, műfogsorokra vadásznak a villamoson, megkérik a sógorukat, hogy óvatosan menjen a WC-re, rettegnek a szürke időtől, a gilisztavadászatot jövőre is kihagyják, árgus szemmel figyelik a figyelő baglyokat, sohasem adnak és kapnak puszit, bukósisakban sétáltatnak kutyát, és nem kávéznak rendőrökkel.

Azért nagy nehezen túlélik a karácsonyt, de alighanem nem tudják feldolgozni.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése