kertmanufaktúra

2020. január 17., péntek

Ausztrál bozóttűz


Tájkép Ausztráliában
(https://www.vox.com/)
"...Szemetek elé este állott,
Fületekre a csönd leszállott,
Nem érzitek a faló lángot,
Ó, én tudom a ti haláltok,
Mégis a fületekbe állok
S dühödten, bőgve, konokul,
Reszketve, félve csak kiáltok:

Tűz van! Tűz van! Tűz van!"

József Attila
Tűz van!

Ha így megy tovább, értelmező szótárainkból kiradírozhatjuk az emberi felelősség szókapcsolatot, s beírhatjuk helyére a klímaváltozást. Amolyan Jolly Joker lett belőle, egy mindent visz lap a pakliban.

Újra és újra elővehető, kizárólagos okként ráhúzható árvízre, tűzre, villámáradásra, és még ki tudja, miféle természeti csapásra nem, politikusok számára valóságos áldás a léte, általa minden megmagyarázható.

A hetek óta tartó ausztrál gigatűzvész legfőbb okaként is voltak szívesek nekünk a klímaváltozást megnevezni. Aztán a meleget, az eső nélküli nyarat és a széljárást. Csak az embert nem.

Lassan-lassan ott tartunk, hogy a klímaváltozásért a klímaváltozás a felelős.

Tulajdonképpen nem is meglepő, hogy mindeddig senki sem akadt, aki kiállt volna a pulpitusra, hogy elrebegjen pár őszinte mondatot. Mármost őszinte mondatok viszonylag ritkán hagyják el a politikusi ajkakat, de egy ilyen mértékű természeti katasztrófa tán mégiscsak apropója lehetett volna néhány efféle gondolatnak. Mondjuk arról, hogy ausztrál kormányként méltóztattuk figyelmen kívül hagyni az őslakosok évezredes szokását, akik egy-egy területrészen időről-időre felégették a bozótost, hogy a rendszeresen fellobbanó tüzek ne tudjanak akadály nélkül tovább terjedni.

Pusztuló értékeink
(https://www.sciencemag.org/news)

Mondjuk arról is, hogy sikerült idióta törvényt hoznunk: ha farmer vagy, és a birtokod körül kivágsz egy erdősávot bozótostól, mindenestül, akkor jól megbüntetünk ahelyett, hogy a tervezett és felügyelt erdőirtást állami és önkormányzati területeken is rendszeressé, mi több, kötelezővé tennénk.

És lehetett volna azt is felemlegetni, hogy bár évek óta tudunk a klíma változásáról, mégsem vázoltunk fel egy ésszerű, követendő és követhető jövőképet. Arról, hogy változtatni kell az emberi szokásokon, hogy bizonyos területrészekre már nem tekinthetünk lakóövezetként, hogy egybefüggő erdős területek kellős közepébe többé nem álmodhatunk csinos településeket, hogy a folyók ártereit végérvényesen vissza kell adnunk a folyóknak még akkor is, ha oda balga módon házakat, falvakat, sportcentrumokat építettünk.

Hogy éveken át olvastuk a bűnügyi rovatok híreit, miszerint ráérő suhancok, gyerekek és felnőttek szándékosan gyújtogatnak erdős területeket, de az egyre növekvő piromániával sem foglalkoztunk igazán.

Ausztrál miniszterelnökként eleinte a tűzvésszel sem foglalkoztunk. Nyaralni mentünk, miközben országnyi területek borultak lángba.

Az ám, értetek ég, nem ellenetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése