kertmanufaktúra

2020. január 29., szerda

Feketegyökér


Főzelék, köret és saláta is készülhet belőle
(https://www.bolster.eu/)

Feldolgozás és betakarítás szempontjából nem a legegyszerűbb zöldségféle.
Ha gyökere eltörik, fehér nedvet ereszt, s ezzel gyakorlatilag elveszti élvezeti értékét. A vele való foglalatossághoz tehát extra figyelemre van szükség.

Akad persze számos szeretni való tulajdonsága is.
Egész télen át jól tárolható, s tél végén egy értékéből mit sem vesztő zöldségféle kifejezetten örömteli tud lenni. Gyökerének magas a káliumtartalma, és ásványi sókból is bőséges mennyiséget tartalmaz. Régi korok javasasszonyai fiatalító szerként alkalmazták, s ha nem is forgatja vissza az idő kerekét, segít a szellemi frissesség megőrzésében.

Rácz János lenyűgöző munkájában, a Növénynevek enciklopédiája című kötetében arról ír, hogy az 1770-es évek második felében már termesztésbe vonták, a spárgához hasonlóan készítették el, és salátaként is szívesen használták.

Feketegyökér virágzásban
(https://www.anniesannuals.com/)
Helyét törékeny gyökere miatt érdemes alaposan előkészíteni, a kötött, agyagos, nehéz talajokat nem neki találták ki. A talajlazítás el kell érje a 35-40 centiméteres mélységet, ilyenformán tehát egy magaságyás ideális helye lehet, minden másban leginkább a sárgarépa igényeinek megfelelően termeszthető.

Kerülhet napra és félárnyékba egyaránt, ha magról vetjük, két-három centiméternél ne kerüljön mélyebbre. A feketegyökér – Scorzonera hispanica – jól viseli a szárazabb nyarakat, leveleiben a gyengébb fagyok sem okoznak jelentős károkat. Gyökerét késő ősztől lehet felszedni, tároláshoz érdemes rajt hagyni pár levelet, amúgy a sárga- és fehérrépához hasonlóan teleltethető.

Vadon élő példányaival a hazai hegyvidéki tájakon találkozhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése