kertmanufaktúra

2020. február 11., kedd

Csak tiszta forrásból

Baj van a gyökerekkel
(https://www.gardeningknowhow.com/)

(Részlet a Kóklerek kora című fejezetből.)


Az élet nem habostorta.
Mióta boldog emlékezetű Virág elvtárs volt szíves lefektetni nékünk ezt a remek filozófiai alapvetést, az ember képes más szemüvegen látni bizonyos történéseket.

Bizonyos történés lehet például, amikor felfedezzük, hogy képet lopnak tőlünk.
Vagy amikor felfedezzük, hogy mondatokat is lopnak tőlünk.
És bizonyos történések közé soroltatik az az eset, amikor felfedezzük, hogy a weblapunkról szintén lenyúlnak ezt azt.

Ez a lenyúlás amúgy régóta meglévő, sajátos divat szerte a nagyvilágban. Nálunk első helyen alighanem az újságírásban évtizedek óta bevett gyakorlatnak számító mondat- és cikklopás áll, s némi vigaszt azért nyújthat, hogy a magukra valamit is adó szerkesztőségek és szerzők soha nem élnek vele. A metódus alkalmanként politikusi körökben is népszerű, hol egy diplomamunka, hol egy beszéd, hol egy doktori értekezés lesz a vágy titokzatos tárgya.

Hanem a más szemüveg.
Szegény lopókat is meg lehet érteni, az élet nekik sem habostorta.

Vállalkozást alapítanak, szöszölni kell ügyvéddel, könyvelővel, ki kell találni, mi legyen a szórólapon, a weblapon, mit festessünk a furgonra, kész őrület az egész. Ráadásul a nemzetközi helyzet is fokozódik, úgyhogy szegény lopóknak direkt jól jön, ha van egy kész weblap, fotókkal, szöveggel, szlogennel, az ilyesmi valóságos tárháza tud lenni az ötleteknek. Persze az ötletekkel is baj van, tovább kéne gondolni őket, a saját képünkre, cégünkre formálni, macerás egy folyamat, az biztos.

És mindehhez gondolkodni is kéne kicsinyég.
Az a legmacerásabb, úgyhogy inkább jön a macerátlan lopás.

A legmerészebb lenyúlás büszke címet képzeletben annak a vállalkozónak nyújtottuk át, aki referenciái között évekkel ezelőtt készült kertgondozási fotóinkat szerepeltette. Dobogós helyet érdemelt, akit logónk annyira megihletett, hogy néhány grafikai elemét találta jónak a sajátjában is elhelyezni. A további helyezettek között weblapszöveg másoló, szlogen és névkölcsönvevő is akad.

Csak tiszta forrásból.
Ne legyünk telhetetlenek: legalább e bartóki mondatot szíveskedtek magukénak vallani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése