kertmanufaktúra

2020. február 18., kedd

Kerti sarkantyúka

Sarkantyúka a magasban
(https://www.plantsandbulbs.co.uk/)

Egy napos ágyás vagy egy kerítés melletti napsütötte sáv tökéletes számára. Merthogy a kerti sarkantyúkából választhatunk kúszó fajtát éppúgy, mint harminc-negyven centiméter magasra növő cimborát. Ha az előbbit választjuk, akár három méter magas kerítést, falat is befuttathatunk őkelmével. A bokros növekedésűek ágyásszegélyként, vagy foltszerű kiültetésben is jól mutatnak.

Ami a virágszínét illeti, akad sárga, piros, vörös, narancs is belőle, júniusban már, szeptember végén még virágzik. Különösebb gondozást nem igényel, de arra érdemes figyelni, hogy földjét ne javítsuk fel túlságosan, ilyen környezetben ugyanis kevesebb virágot nevel. Az extrém nyári meleget nehezebben viseli, tartós kánikulában némi plusz öntözővizet szívesen fogad. Egynyári növény, de magról évről-évre jól, gyakorlatilag beavatkozás nélkül szaporodik.

Sarkantyúka földközelben(https://www.plantmaster.com/)

A kerti sarkantyúka – Tropaeolum majus – gyógy- és fűszernövényként is ismert, virága, levele egyaránt ehető. Színes virágai jól mutatnak ételdíszítésként, de salátákhoz, sajtokhoz is kínálhatók.

Védőnövényként a zöldségeskertben is hasznosítható, mágnesként vonzza ugyanis a levéltetveket és a földibolhákat, így azoknak kevésbé támad kedvük lelegelni zöldségeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése