kertmanufaktúra

2020. február 5., szerda

Örménygyökér

Sárga virágtenger a magasban
(https://www.naturesrainbow.co.uk)

Vagy pompás peremizs – Inula helenium –, merthogy gyakorta ezen a néven is találkozhatunk vele. Termetes évelő, jó körülmények között akár két méteresre is megnő. Feltűnő sárga virágai miatt júniustól augusztus végéig az évelőágyás sztárja lehet.

Telepítésénél érdemes a szokásosnál nagyobb helyet biztosítani számára, merthogy kissé terjeszkedő gyöktörzse lévén egyre nagyobb helyet követel magának. Amúgy nem igényel különösebb gondoskodást, kártevői sem nagyon akadnak. Leginkább egy természetközeli stílusban létesített kertben vagy ágyásban mutat a legjobban. Helye lehet a parasztkert növényei között, kerülhet rusztikus kerítés mögé az előkertben, de szoliterként is megállja a helyét.

A méhek és a lepkék odavannak érte
(https://www.asklepios-seeds.de/)

Kedveli a napos helyet, és üzembiztosan nevelhető félárnyékban is. Akkor érzi jól magát, ha tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba kerül. A rendszeres öntözést meghálálja, a keményre száradó termőtalajt nem neki találták ki, ilyen körülmények között hamar megválik termetes leveleitől. Ha szelesebb helyre kerül, szüksége lehet némi támasztékra. Zord teleken a talajig visszafagyhat, de tavasszal rendre megújul. Szaporítása tőosztással a legegyszerűbb.

Magyarországon őshonos növény, védett, eszmei értékét ötezer forintban határozták meg. Régebbi korokban kedvelt gyógynövény volt, a gyökeréből készített kandírozott édességet gyomorrontás elleni szerként használták. Köptetőként, köhögés elleni szerként szintén a gyökeréből készítettek főzetet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése