kertmanufaktúra

2022. január 4., kedd

Biztosítás, biztonság

Lábon álló volt

Mértékadó előrejelzések szerint is akkor tesszük legjobban, ha állandósuló, extrém időjárási eseményekre készülünk föl. Nagyon úgy néz ki, megszokottá válnak a jégesők, a szélviharok, a villámárvizek és a kiadós esőzések.

Kerti épületeinket ugyan nem telepíthetjük át, növényeinket sem ültethetjük a kert biztonságosabbnak tűnő szegletébe, viszont köthetünk biztosítást a kertünkre is. A biztosítások részleteinek – óh, azok a lélekemelő apróbetűs szakaszok! – értelmezése alighanem könyvtárnyi méretre rúg, nincs ez másképp a viharkárok esetében. Kérdés mindjárt, mi tartozik a viharkár fogalmába, ha biztosító társaság vagyunk? Ha kerttulajdonosok vagyunk, egy viharos szélben kidőlt fa például egyértelműen beletartozik, csakúgy, mint a letarolt növényzet, a péppé átlényegült paradicsom, vagy a tyúkól beszakadt teteje.

Érdemes az általános lakásbiztosítás kiegészítő elemeit extra figyelemmel átolvasni, könnyen találunk benne egy bájos félmondatot arról, hogy „a viharkár a lábon álló növényzetre” nem terjed ki.

Vagyis méretes fűzfánkat, diófánkat, gyümölcsfáinkat vagy átültetjük csinos kaspókba, (a kaspós megoldás egy tízegynéhány méteres fa esetében minden kétséget kizáróan életszerű) és így várjuk a vihart, vagy másik biztosítót keresünk. Például olyat, amelyik nem tesz különbséget növény és növény között, s amelyik az új növény pótlásának összes költségét téríti.

Figyelni kell arra is, hogy a biztosítás terjedjen ki a kerti házban tárolt holmikra is. Nem egy társaságnál lehetőség van a kerti holmik – bútor, szerszám, polc, babakocsi, fűnyíró, permetszerek – biztosítására is. A helyreállítás költségei között a kidőlt fa feldarabolásának, a zöldhulladék elszállításának díja is szerepelhet.

Köthető biztosítás a hintaágyra, a medencére, a kerti zuhanyra éppúgy, mint a napelemre vagy a napkollektorra is. Fontos viszont, hogy a lakásból kivitt asztal, szék vagy bármilyen más, nem kerti tárgy sérülését a biztosító nem téríti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése