kertmanufaktúra

2022. január 5., szerda

Kertdivat 2022

Béke és nyugalom
(https://doma.cas.sk/)

2021-ben a kertészet, a kertészkedés, a kerttervezés és kertépítés háza táján a világjárvány és az áremelkedések szabták meg a legfontosabb irányokat. A bezártság miatt felértékelődött a kert szerepe, a növényekkel történő foglalatosság pedig – még ha kényszerűségből is – reneszánszát élte.

Meglátásom szerint 2022-ben marad a tavalyi menetrend: egyre többen fognak kertészkedéssel foglalkozni, a kerti munka egyszerre lesz tétlenkedés helyett választott hasznos időtöltés, és bizonyos részben a saját zöldség és gyümölcs előállításának hasznos módja. Mindennek mértéke részben az árak folyamatos emelkedésétől, részben a korlátozó intézkedésektől nagyságától függ.

Az otthonról történő munkavégzés már tavaly magával hozta azt az elvárást, hogy a kert egyfajta kültéri zöld szoba vagy nappali legyen, s ez a folyamat azt hiszem, jellemző lesz az idei esztendőre is. A kerttel szemben megfogalmazódó elvárások nem változnak nagyban a tavalyihoz képest. A kert adjon lehetőséget a tökéletes kikapcsolódásra, alkosson minőségi teret, növényei, berendezési tárgyai pedig igazodjanak a lakók életviteléhez, a világról, a környezetről kialakult látásmódjukhoz. Ebben az értelemben a divat diktálta megoldásokat sokszor felülírják majd az egyéni elképzelések.

Még inkább elkülönül majd a kertet használók két csoportja, a gondozásmentes kert kiemelt szerepet kap azoknál, akik a kertnek inkább használói, mintsem művelői lesznek. Nem veszít népszerűségéből az automata öntözőrendszer, várhatóan eladási csúcsot döntenek majd az egész évben a kertben hagyható bútorok forgalmazói, és sokan fognak választani kerti kiegészítőket, napelemes világítótesteket, madáritatókat és kerti szobrokat.

A gondozásmentes kert iránti növekvő igény egyfajta belső késztetés is lesz, a kertben egyre inkább szeretnénk stresszmentes órákat eltölteni, alkossák tehát a kertet olyan növények, amelyek nem okoznak állandó fejfájást mert kiszáradnak, mert ellepik őket a tetvek, mert átlógnak a szomszéd telkére, mert rendszeresen extra tápanyagra van szükségük, mert évente többször kell metszeni vagy nyírni őket, vagy mert télire hűvösebb, védett helyre kell őket cipelni. A kert tehát 2022-ben is legyen a boldogság szigete.

S hogy ez a boldogság ne érjen véget a tél közeledtével, az idén sokak számára lesz fontos, hogy a kert télen se veszítsen díszértékéből, sok kertbe kerülnek majd színes vesszőjükkel díszítő lombhullató cserjék, remek struktúrájú örökzöldek, és megmaradó magházukkal, elszáradt virágzataikkal is díszítő évelők.

A színválasztás terén két, eltérő szempont érvényesül majd. A mozgalmasságot, a vidámságot előtérbe helyező leendő kerttulajdonosok az élénk, harsogó színeket választják, ők sok vöröset, pirosat, sárgát és narancsot szeretnének látni, hogy a külvilág lehangoló hangulatától gyökeresen eltérő tér vegye őket körül. És sokan lesznek majd, akik szintén szeretnék feledni a külvilág szürkeségét, de ők inkább a megnyugvás, a csend, a béke és nyugalom kertjét szeretnék, náluk rengeteg zöld uralja majd a kertet, visszafogott, pasztell színű növénytársításokkal, és fel-felbukkanó fehér árnyalatokkal.

Úgy vélem, 2022 kertjeire tehát az én kertem, az én váram filozófia lesz a jellemző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése