kertmanufaktúra

2022. január 18., kedd

Hérakleitosz igazsága: egy állandó van

...csak a változás maga
(https://www.englishgardens.com/

Itt van nekünk a paleoklimatológia, a földtörténeti korok éghajlati viszonyait vizsgáló tudományág, amelyről hihetetlenül keveset hallani. Pedig méltán kaphatna nagyobb figyelmet, de hát nem jut rá idő, mert vigyázó szemünket a celeblények és politikai operettkatonák igen fontos érdekességeire kell vetnünk. Ha nem így lenne, megtudhatnánk például, hogy a cseresznyevirágzásokról Japánban már a nyolcadik század óta léteznek részletes fenológiai, vagyis az egymás utáni fejlődési szakaszokkal foglalkozó tudományos dokumentációk. Ezeknek köszönhetően sikerült rekonstruálni e pár röpke év Kyotó térségének igencsak pontos átlaghőmérsékletét. De ennek a tudománynak köszönhetjük azt is, hogy részletes ismeretünk van a már-már unalomig ismételgetett klímaváltozás hatásairól.

A növény- és állatvilágban eszerint tavasszal a folyamatos korábbra tolódás figyelhető meg, vagyis a lepkék és a madarak évről évre korábban repülnek ki, hamarabb kezdődik a tojásrakás, és hamarabb indul a virágzás is. Ősszel viszont egyszerre fordul elő a korábbi és a későbbi lombhullás, és a pazar őszi színek sem hajlandóak a megszokott időpontban megjelenni. A szakértők egyetértenek abban, hogy a növények nem, vagy csak jelentős károsodással tudnak reagálni a korábban beinduló nedvkeringést követő üzembiztos fagyokra. Magyarországon az 1950 és 2000 közötti évtizedeket vizsgálva kiderült, hogy a korábbi virágzás aranyérmese a kislevelű hárs: tízévenként 2,8-4,4 nappal hamarabb borul virágba. Az állatvilágban pedig jelentősebb gólyacsapatok gondolták úgy, ők bizony nem kelnek útra, megint más madarak pedig egyszerűn nem váltottak jegyet a visszaútra.

A növényvilág meglehetősen gyorsan reagált a változásokra, a pompás őszi színekben pompázó cukorjuhar például szedte a sátorfáját, és északabbra költözött. Na, bumm, ettől még nem dől össze a világ, gondolhatnánk, de New England turizmusból élő vállalkozói számára kissé összedőlni látszik, merthogy az őszi cukorjuharban gyönyörködő turisták búcsút intettek Új Angliának, és méltóztatnak pár száz millió dollárjukat ezentúl Kanadában elkölteni.

Semmi sem állandó, csak a változás maga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése