kertmanufaktúra

2012. január 20., péntek

Zselnicemeggy

Zselnicemeggy (Prunus padus)
(lepetitherboriste.net)
Vagyis Prunus padus. Vagy Padus avium. Vagyis májusfa. És idén már az év fája névvel is illethető.

Az idei év fája nem törekszik égi magasságokba, tízegynéhány méteres termetével a kisebb fák közé sorolható. Virágai igen illatosak és szép fehér fürtökben nyílnak, általában áprilisban, de legkésőbb május elején. Csonthéjas termése nyár közepére érik be, a borsó nagyságú fényes, koromfekete szemeket előszeretettel eszegetik a madarak, úgy látszik ők kedvelik a vadmeggy kesernyés ízét. Lombhullató fa, de ha kedve tartja,  – ilyesmi azért nem mindennap esik meg zselnicemeggyéknél – megmarad bokornak.

Amúgy 1996-ban esett meg először, hogy az Országos Erdészeti Egyesület – Bartha Dénes kezdeményezésére – útjára indította az Év fája mozgalmat. Mára többszáz tanulmány és ismeretterjesztő írás látott napvilágot fa ügyben, és már országszerte tanulmányi versenyeket is rendeznek az aprónépek okulására. Az ötlet egyébként Németországból származik, a cél ott is hasonló volt: minél több érdeklődőt megismertetni azokkal a fafajokkal, amelyek valamilyen oknál fogva nem állnak a népszerűségi és ismertségi listák élén. Tavaly Magyarországon a Tiszafa (Taxus baccata), 2010-ben pedig az ezüst hárs (Tilia tomentosa) volt az év fája.

Ha kertünkbe szeretnénk ültetni, jó viszonyokat kell biztosítani számára, szereti a tápanyagban gazdag földet, és nem szalad világgá, ha a szokásosnál kissé nedvesebb föld veszi körül a gyökerét. Nem sértődik meg, ha árnyékos helyre kerül, de ha pompás virágzásában is szeretnénk gyönyörködni, nem árt, ha kissé naposabb helyet választunk neki. Azt viszont alighanem zokon veszi, ha a valamikori mészoltó gödör közelébe kerül, ugyanis a zselnicemeggy nem rajong a meszes élőhelyekért, és akkor még meglehetősen finoman fogalmaztunk. Erdőségeinkben is honos – egészen Kelet-Ázsiáig megtalálható – kedveli a folyóvölgyeket, a tápanyagban gazdag területeket.

A régi idők javasasszonnyai úgy tartották, hogy a fa kérgéből kinyert hatóanyag igen jótékony hatású a reumás megbetegedésekre, de használták szifilisz ellen is.

Ha a kertészetekben rózsaszín virágú zselnicemeggyel találkozunk, ne lepődjünk meg, ő a rózsaszín padus. Őkelme minden bizonnyal a Prunus padus ’Rózsaszín Hajnal’ lesz, egy magyar nemesítésű fajta, élénk rózsaszín virágokkal, vöröses levéllel, többnyire bokor méretben. Vagy a hozzá hasonló 'Colorata' fajta, ugyancsak rózsaszín virágokkal és vöröses levelekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése