kertmanufaktúra

2012. január 6., péntek

Virágos kert télen is

Korai bangita (Viburnum farreri)
Virágos és illatos. Most, télen.

Ha arra vágyunk, hogy kertünkben már késő ősztől, a téli időszakban is legyenek virágzó cserjék, csak elhatározás kérdése: az ötlet minden nehézség nélkül megvalósítható a hazai éghajlati viszonyok közepette is. Merthogy van néhány örökzöld, félörökzöld vagy éppen lombhullató cserje, amelyik már télvíz idején virágba borul.

Korai bangita (Viburnum farreri)
A lombhullatók közül itt van mindjárt a bangita, közülük is a Korai bangita (Viburnum farreri). Nevéhez méltóan annyira korai, hogy gyakran már tél elején virágba borul. A faiskolákban általában Viburnum farreri néven találjuk meg őket, de ne essünk kétségbe, ha a Korai bangita név alatt a Viburnum fragrans feliratot látjuk: ugyanarról a növényről beszélünk. A korai bangita egyébként Kínából származik, általában három méteresre nő meg, ennél azonban némiképp fontosabb, hogy igen erőteljes illatú, rózsaszínes virágokat hoz. Ha olyanja van, enyhébb vidékeken már karácsonyra megjelennek csodás illatot árasztó virágai.

Levele is korán fakad, ősszel pedig pirosra színeződik. Jó vízáteresztő, humuszos talajban szépen fejlődik, és meghálálja a védett fekvést. Akkor sincs gond vele, ha nagyvárosi kertbe kerül, különösebb gond nélkül elviseli a városi klímát.

Meglehetősen hasonlít hozzá a Kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense), ő a korai bangita egy hibridje, virága kissé sötétebb annál. A Kikeleti bangitát az 1930-as évek elején állították elő, ő is felfelé törekvő ágrendszert nevel, ugyancsak három méteres magasságot célozva meg. Szintén képes meglepetést okozni tulajdonosának: már november elején virágba borul. Az igényesebb, szélesebb választékot kínáló kertészetekben érdemes szemügyre venni néhány fajtáját: Viburnum x bodnantense 'Aberconway', Viburnum x bodnantense 'Charles Lamont', vagy a Viburnum x bodnantense 'Dawn'.

Hasonló illatorgiával kényezteti a gazdát a lombhullató Illatos tündérfa (Chimonanthus praecox) is, amelyik némiképp magasabbra, négy-négy és fél méterre nő meg. Védett helyen már január-februárban megjelennek sárga, belül vörösesbarna virágai. Kínából származik – Európában a  XVIII. század hatvanas éveitől ismert – és ő sem tiltakozik, ha védett helyre kerül, földje humuszban gazdag és jó vízáteresztő. Fiatalon kissé fagyérzékeny, ezért kezdetben némi téli takarást szívesen elvisel. A nagy falon túl igen nagy tisztelettel viseltetnek iránta, s ezt erős, leginkább vanília illatú virágainak köszönheti. A fantasztikus illat amúgy a szobába is becsempészhető, néhány napig vázában tartva kibírja a szobahőmérsékletet. Ritkítás vagy alakítás céljából csak óvatosan csattogtassuk körülötte a metszőollót, ugyanis virágokat csak a kétéves ágakon nevel. Nevében egyébként a chimon szó telet jelent, így akár korai virágzó vagy korai télen virágzó névvel is illethetnénk.

Végezetül  a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány télen virágzó illatos cserje és fa, amelyek elültetésével érdemes megpróbálkoznunk.
Higancseresznye (Prunus subhirtella ’Autumnalis’) december-február, rózsaszín virágok
Korai lonc (Lonicera x purpusii) december-április, sárga virágok
Közönséges farkasboroszlán (Daphne mezereum) február-március, rózsaszín virágok
Varázsmogyoró (Hamamellis mollis) február-március, sárga virágok
Korai hóvessző vagy Fehér aranycserje (Abeliophyllum distichum) január/február-március/április, fehér virágok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése