kertmanufaktúra

2012. február 17., péntek

Oszlopos japán díszcseresznye

Prunus serrulata 'Amanogawa'
(www.petitpepinieriste.fr)
Azt mondja az én életem párja, hogy ha már a díszcseresznyéknél tartunk, igazán megemlíthetnék egy oszlopos változatút is. Merthát azt írtam a napokban, hogy a díszcseresznye szinte zsebkendőnyi telken is elfér, ám mi van, ha valakinek valóban csak ekkora területe van, s oda bizony éppen díszcseresznyét álmodott nagy ügyesen.

Ilyenkor az van, hogy – egyrészt életem párjának igaza van, de ezt most bejegyzésünk témáját illetően nyugodtan tekintsük kevésbé lényeges momentumnak – szóval díszcseresznye ügyben valóban oszloposra kell venni a figurát.

Példának okáért itt van az oszlopos japán díszcseresznye, a Prunus serrulata ’Amanogawa’. Annyira oszlopos a lelkem, hogy még kieresztett pocakkal is átférne a kiskapun, úgyhogy helyfoglalása minimálisnak mondható. Színe viszont maximális: virágzásban élénk rózsaszín, tömve telt virágokat nevel. Mindezt áprilisban teszi, azoknak tehát, akik igen korai virágzására számítanak, csalatkozniuk kell.

Tömve telt virágok
Nem kell viszont csalódniuk a látványban, merthogy az lenyűgöző. Itt van egy karcsú kis fa – na jó, lehet, nem is annyira kicsi – a maga négyméteres magasságával, mely április tájékán tetőtől talpig halvány rózsaszín virágokba öltözik. Javára írhatjuk, hogy elviseli a városi környezetet, szereti a kissé kötöttebb, de tápdús talajt, és imádja a déli, meleg napsütéses fekvést, úgyhogy igen jól érzi magát épületek déli vagy nyugati (inkább déli) oldalánál. Kihajtáskor levelei sárgászöldek, ősszel pirosasvörösre színeződnek. Bronzvörös kérge fényes és szépen hámlik, látványnak ez sem utolsó.

Igazi szépségét akkor mutatja meg, ha szoliter állásba ültetjük. Persze kerülhet ágyásba is, de figyeljünk rá, hogy közvetlen környezetében ő lehessen az igazi sztár. Miután áprilisban – legfeljebb májusban – virágzik, ötletes kombináció lehet, ha hagymások vagy tavasszal virágzó évelők közé kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése