kertmanufaktúra

2012. február 27., hétfő

Varázsmogyoró

Hamamelis x intermedia ’Diane’ (pictocon.net)
Akárhogy is van, tél vége felé szívet melengető látvány, ha virágzó cserjék fogadnak bennünket a kertben. Miért ne lehetne közülük az egyik a varázsmogyoró? Nincsenek extra igényei, megél napos és félárnyékos helyen egyaránt, s vele nem fogunk úgy járni, mint sok kertbarát a karácsonykor még oly bájos fenyőfácska elültetésével az előkertben: a varázsmogyoró viszonylag kis hellyel is beéri.

Egyesek szerint egyenesen Amerikából érkezett, mások eskü alatt is képesek lennének megerősíteni, hogy Japánból való, néhányan pedig Kínát emlegetik vele kapcsolatban. Nos, a virágozzék minden virág elvet magukénak valló polgártársak számára jó hír lehet, hogy a varázsmogyoró éppúgy otthon érzi magát Amerikában, ahogy Japánban vagy éppen Kínában. Ha a nagy vízen túli területek kedvesek a szívünknek, választhatunk a Hamamelis virginiana vagy a Hamamelis vernalis fajtáiból. Ha Japán a szívünk csücske, akkor a Hamamelis japonica lesz a miénk, viszont ha vigyázó szemünket legszívesebben Kínára vetjük, akkor a Hamamelis mollishoz ragaszkodjunk.

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'
(buckeyegardening.com)
Ha nincs kedvünk földrajzi szempontokhoz, választhatunk magunknak másféle csillagot: döntsünk a virágok színe szerint. A lehetséges megoldások: sárga, citromsárga, nagyon citromsárga, narancsos sárga, narancssárga, bordó, mélybordó, vörös. Ha szeretnénk közelről is szemügyre venni a varázsmogyorókat, látogassunk el valamelyik kertészet weblapjára – jó szívvel ajánlom a PlantenTuin Esveld oldalát – pontos, részletes leírásokkal és gazdag illusztrációval. De nézegethetünk pompás fotókat is a neten, például a plant pictures oldalán.

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise' ősszel
(pictocon.net)
Szóval a varázsmogyoró.
Általában úgy van, hogy 2-5 méter magasra nőnek, márciusig pompázó virágaik illatosak, látványuk pedig lenyűgöző. Őszi levélszíneik nevükhöz méltóan varázslatosak, a sárgától a rőtvörösig terjednek. Ha varázsmogyoróék (nagy)családos összejövetelt tartanának, alighanem stadionnyi területet bérelnének: huszonhat nemzetségük száznál is több fajt és megannyi fajtát számlál.

Nemcsak látványuk varázslatos: úgy tartják, ágaik képesek ásványokat, kincseket vagy éppen vizet jelezni a földben. Kapcsolatba hozták földöntúli erőkkel is, mert amikor a terméstokok kinyílnak, a bennük lapuló magok izgalmas hanghatások közepette méterekre repülnek. Használták, használják a (népi) gyógyászatban is, sebösszehúzó, érfal erősítő hatása Amerikában közismert volt, Európában a XIX. század második felétől készítettek belőle rendszeresen kenőcsöt. Napjainkban visszérproblémák kiegészítő kezelésére is alkalmatos. A varázsmogyorót az indiánok bevetették megfázás ellen vagy fájdalomcsillapításra, vesszőjéből pedig íjat készítettek.

Hamamelis mollis (botanicalgarden.ubc.ca)
Egyesek – meglehet, tán kissé pimaszul – következetesen ragaszkodnak ahhoz, hogy egynémely női személyek söprűje is ebből a lombhullató cserjéből készült. (E kérdésben nem merészkednék az egyértelmű állásfoglalás süppedős talajára, de… a megfigyelés bizonyos elemei akár igazak is lehetnek, amennyiben elfogadjuk a mindeddig nem cáfolt állítást, miszerint férfiembereket még soha, senki sem látott seprűn röpdösni…)

A varázsmogyoró szabad térállásban mutat igazán, csoportos ültetésre vagy sövény kialakításához nem a legjobb választás. Ha kedvében akarunk járni, óvjuk a meszes talajtól, és biztosítsunk neki tápanyagokban gazdag, kissé kötöttebb talajt. Szomszédait úgy válasszuk meg, hogy viszonylag alacsonyabb magasságához cserjeként is kissé terülő, széthajló habitussal bír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése