kertmanufaktúra

2012. március 6., kedd

Kertrecept álomkertálmodóknak II.

Színek, formák, ötletek
Kertreceptek álomkertálmodóknak I.

Kezünkben a részletes lista arról, milyen kertet szeretnénk, és azt is tudjuk, hogy családunk tagjai mire szeretnék használni a „birtokot”. A második lépés tehát összeterelni ismét a családot, kávét, teát, üdítőt készíteni és kitalálni néhány további „apróságot”. Itt van mindjárt a kert stílusának kérdése, ami az előzmények ismeretében lényegesen könnyebb, mint elsőre látszik.

Izgalmas részletek
Ha a család úgy dönt, hogy a kertet saját maguk tartják rendben, metszenek, füvet nyírnak és szellőztetnek, a növények iránti szeretetük és szenvedélyük akár a fajok, fajták és változatok begyűjtésére, telepítésére is kiterjed, akkor az Úr a mindent bele típusú koloniálkertet kifejezetten nekünk teremtette. Egy ilyen kertben mindig nő, terjeszkedik, virágzik valami, újabb növények kerülnek haza, a kert titkos szegletekkel és dús növényzettel felszerelkezett birodalom. Kerti utak kanyarognak, de ezekről csak egy részletét lehet belátni a kertnek, az ember egy ilyen kertben csillapíthatatlan vágyat érez, hogy útnak induljon újabb felfedezésre vágyó részletek felé. Egy ilyen kertben hagymások nőnek a fák alatt, évelők és talajtakarók borítják az árnyékos részeket, arrébb ezernyi színben pompázó virágok süttetik magukat, nyíratlan bokrok alkotnak sövényeket, akár több helyütt is padok csábítanak egy könnyű nyár esti borozásra, egy ilyen kertben elfér a nagypapáéktól hozott kocsiderék éppúgy, mint egy kiszolgált locsolókanna, de egy míves kerti szobornak is lehet helyet találni.

Ugyanakkor, ha olyan család vagyunk, hogy mi a kelet egyszerű, letisztult vonásaiért rajongunk, akkor a kertünkben nem lesznek dúsan burjánzó növényfoltok, oda nem kerülhet be a kocsiderék, nincs üldögélés a rózsaillatú nyárban a pergola alatt, mert ugyan nyár van, de pergola és rózsa biztosan nincs, helyettük gondosan kialakított kavicsos felületek vannak, kevés és nem is akármilyen növényekkel, és egy ilyen kertben a családfő azonnal kiadja a jelszót: (szinte) mindent a szemnek!

Vegyesen: színek, illatok
Megigézett bennünket a dél csodás világa, a szélben hajladozó levendulák kékesvöröse… hm… és az illata…, a tuják gazdag zöldje, a rozmaring, a zsálya és a menta látványa? Ráadásul nyaranta több időt töltünk a vízben, mint szárazon? Akkor nekünk mediterrán kertre van szükségünk. Itt sincsenek rózsalugasok és titkos kerti szegletek muskátlival telepakolt, kiszolgált lovaskocsival, nincsenek tulipánok és jácintok, van viszont egy átlátható, nagyvonalú tér, s egy ilyen kertben az élet a medencében és annak környékén zajlik. A medence inkább nagy (majdnem nagyon nagy) mint kicsi, a víz mellett nyugágyak, fabútorok kapnak helyet, a teraszon kaspók és dézsák, díszkavics, napfény, napfény és még egy kis napfény.

A részletek is fontosak
Választhatjuk még a modern kertet viszonylag kevés, a tekintetet mégis azonnal odavonzó növénnyel, fém növénytárolókkal, praktikus vonalvezetéssel megépített burkolt felületekkel, éjszakai világítással vagy a parasztkertet bájos virágokkal, bontott téglával kirakott járdával és szem előtt lévő zöldségeskerttel, kerti házzal, kemencével és szalonnacsorgatóval.

Mindenre kiterjedő tervezői figyelem
Ha mindezeken túl vagyunk, keresnünk kell egy szakértőt, aki megtervezi a kertet, aki figyelembe veszi elképzeléseinket, aki türelmesen elmagyarázza, hogy kutyaálló növények nincsenek, aki tudja, hogy az interneten felfedezett szenzációs növény többszázezer forintba kerül darabonként, aki nem rest elmondani, hogy a családilag kiválasztott sövénynövény szép is, jó is, de kesztyű nélkül a közelébe sem érdemes menni, aki elmondja, hogy a telepítésre kinézett fenyő pompás darab, de lombhullató a lelkem, s hogy a hőn óhajtott nád is kitűnő választás a kerítés mellé, de erősen terjedő őkelme, s emiatt a kitűnő választás fogalmát a szomszéd – viszonylag hamar – átértékeli majd.

E második alkalommal érdemes időt szánni arra is, hogy legalább alapjaiban igyekezzünk választ adni a kérdésre: hogyan fogjuk kialakítani kertünket. Három eset lehetséges. 1. Minden magunk csinálunk. 2. Mindent másokkal csináltatunk. 3. Az előző kettő ötvözetét választjuk.


A növénytelepítéshez is kérhető segítség
Saját kivitelezésre csak abban az esetben vállalkozzunk, ha van elegendő tapasztalatunk, járatosak vagyunk a növények ültetésében éppúgy, mint az egyszerűbb építési munkákban, és van sok-sok szabadidőnk. Utóbbi több mindenre is kell: a növények beszerzésére, a termőföld, a homok, az építőanyagok előkerítésére, a fuvarszervezésre, gépkölcsönzésre és még ezernyi másra is. Ha mindez rendelkezésre áll, a részletes kertterv birtokában – a tervezőtől egyébként kérhetünk rövid leírást a növények házilagos telepítéséhez és a kert kialakításához is – nekiállhatunk az építésnek. Ha ezekben nem vagyunk otthon, bízzuk a kivitelezést kertépítőkre.

Szerencsés esetben jó sorsunk – de erre akár ez a blog is alkalmas lehet – összehozhat bennünket olyan vállalkozással, ahol a tervezéstől az építésen át a kert későbbi karbantartásáig mindent vállalnak, s ahol a munkát szükség esetén egy lakberendező is segíti, hogy a ház és a kert harmonikus egységet alkosson. Nem látszik annak, de a kert fenntartása szintén lényeges kérdés. Lényeges, mert a valóra vált álomkert akkor is az maradhat, ha nincs időnk a kerti munkára, ha nem értünk hozzá, és biztosan tudjuk: a családból senki sem fog metszőollót, kapát és fűnyírót ragadni.

De a kert ettől még nyugodtan elkészülhet, s évtizedekig az lesz, aminek a kezdet kezdetén, a családi beszélgetés során megálmodtuk: álmaink kertje.

Kertrecept álomkertálmodóknak I. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése