kertmanufaktúra

2012. március 30., péntek

A kőfalak leomlanak

Növényzuhatag szárazon rakott kőfalon
Néhány évtizeddel ezelőtt a Taurus EX-T – itt nyúzta a húrokat a zseniális Radics Béla –, arról énekelt, hogy kőfalak állnak az emberek között. Hogy a helyzet az azóta eltelt néhány esztendőben ember kontra kőfal ügyben változott-e, nem tudom. De hogy a kőfalak időtlen idők óta ott állnak a kertek és földbe vájt teraszok között is, az egészen biztos.

Lágyabb vonalak, változatos formák
Egy kőfalnak méltósága van. Egy kőfal önmagában is szép tud lenni. Változatos formák, lenyűgöző színek, rávetülő árnyékok, más és más minták rajzolata. Szép. Természetes.

Egy kőfal már csak akkor tud szebb és természetesebb lenni, ha zártságát és néha túlzó merevségét, egyneműségét szabálytalan, lágy, változatos formák és színek gazdagítják.

A kőfal tetejébe tehát érdemes növényeket ültetni. Választhatjuk például a kúszó vagy csüngő rozmaringot (Rosmarinus officinalis ’Prostratus’) amivel két legyet is üthetünk egy csapásra. Ez a Földközi tenger tájékán vadon is megtalálható évelő a kevésbé hideg teleket némi takarás segítségével nálunk is átvészelheti, zordabb teleken persze neki is jól jön a nagykabát.

Virágzó kúszó rozmaring
Ha nemcsak gyönyörködni szeretnénk bájos látványában, fűszerszámként is használhatjuk a konyhában. Aztán nyáron a szabadban is, mert amikor eljő a grillezés szezonja, marokszámra tépkedhetünk belőle, hogy a gondosan bepácolt hússzeleteket a parázs fölé rozmaringra fektetve lényegítsük át egy magasabb dimenzióba. (Szolgálati közlemény: azok, akiknek lelki szemei előtt a hússzelet olvastán kizárólag sertés alkatrészek jelentek meg, tartsanak némi önvizsgálatot, és vegyék fel képzeletbeli listájukra a bárányt vagy akár a nyulat is, a rozmaring csodát tud tenni ezekkel is.)

De ugyanezt a megkapó látványt elérhetjük a kakukkfűvel is, kőfalaink lágyítására használhatunk borostyánt, ezüstlevelű margitvirágot (Tanacetum haradjanii),

Tanacetum haradjani (alpinegardensociety.ne)

borsos varjúhájat (Sedum acre)
Sedum acre (magarden.it)

szappanfüvet (Saponaria sp.)
Saponaria (meingartenshop.de)

pázsitviolát (Aubrieta ’Blaumeise')
Aubrieta 'Blaumeise' (tuinhulp.com)

havasi fátyolvirágot (Gysophila repens),
Gypsophila repens 'Rosea' (arborix.be)

vagy éppen sziklai ternyét (Aurinia saxatilis).
Aurinia saxatilis (odla.nu)


De a kőfal oldására éppúgy alkalmas lehet egy kedvelt zöldségféle, mint egy gyümölcsfa.
Szokatlan, de szép és hasznos szerepben

Falnak támaszkodva


Mindegy, hogy a kerti terek elválasztásához betonból, terméskőből vagy bontott téglából építettünk támfalat, esetleg magaságyást a zöldségeknek,

Téglafalon. Saponaria ocymoides (gstuff.co.nz)
Házfalon és a fal előtt (Thunbergia alata)
leomló, kúszó növényeink mindenütt remekül használhatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése