kertmanufaktúra

2012. április 27., péntek

Hol csináljuk?

Bazsalikom, petrezselyem, rózsák. A párkányon is elfér.
Mindenhol.
Ahol kedvünk tartja.

A bejegyzés címe kérdésként hangzott el a minap. A kérdező az iránt érdeklődött, családja hol csináljon fűszerkertet egy társasház második emeleti lakásában. Merthogy legszívesebben az erkélyt ásnák fel, ha lehetne. De mert nem lehet, hát marad az internet, ahol virtuális fűszerkertekben gyönyörködnek.

Sorban, cserépben, erkélyen
Nem rossz, de nem az igazi. Mert lehet saját fűszerkertünk is. A másodikon. A lakásban. Szinte mindenütt, ahol kedvünk tartja. Ez volt a válasz első fele. A második: erkélyen, az ablakpárkányon, az erkélyablak párkányán, a konyhában, az erkély vaskorlátján, az erkély padozatán, az ablak előtt, a konyhaablak előtt, a szobaablakon innen és túl, a lépcsőház fordulójában, a társasház hosszú folyosóján dézsákban vagy a társasház előtti zöldterületen.

Ott túl a rácson... egy ámpolna édes szamócát ád
Miféle növényeket termeszthetünk egy erkélynyi, ablakpárkányi helyen? A teljesség igénye nélkül: majoránnát, bazsalikomot, mentát, metélőhagymát, petrezselymet, tárkonyt, kakukkfüvet, szurokfüvet, zsályát vagy rozmaringot. De lehet spenótunk, levendulánk, korianderünk, paprikánk, zsázsánk, paradicsomunk, retkünk, sőt krumplink is, és persze többféle salátánk.

Ültethetjük cipótartóba is (bit.ly.persv.gdn.com)
Hogyan fogjunk hozzá? Első lépésben támadjunk meg egy piacot vagy vetőmagboltot. Ha az első megoldást választjuk, palántákra vadásszunk, ha a másodikat, magokra. Mindkét metódus jó, a palánták beszerzésével időt nyerünk. S ha már úton vagyunk, vegyünk földet is, csak semmi extra, egy mezei, általános virágföld tökéletesen megteszi. Ha ez is megvan, keresnünk kell az ültetéshez edényeket.

Cserépben szintén jól mutat
(notonthehighstreet.com)
Ezek lehetnek cserepek égetett kerámiából, műanyagból is, lehetnek kaspók, kiszolgált fazekak, design boltban beszerzett puccos holmik éppúgy, mint félbevágott egykori boroshordók, fémvödrök, balkonládák, egyszóval bármi, ami a céljainknak megfelel. A céljainknak pedig – egészséges fűszer- és zöldségnövényeket termeszteni  a lakásban – olyan edények felelnek meg, amiknek lukak vannak az alján. Ez azért kell, hogy a felesleges víz ne maradjon az edényben, megrohasztva ezzel növényünket. Ha szívünknek oly kedves edényünket lyukatlannak teremtette az Úr, hát kérjük meg életünk párját, hogy egy felmelegített szöggel vagy egy fúróval varázsoljon nekünk csinos lukat az edény talpára.

Nem a foltját, a növényeit találta meg.
(aplusrstore.com)



Aztán kell még néhány marék kavics, kő, összetört cserépdarab, agyag granulátum vagy dióhéj. Ezeket pedig vízelvezető réteg gyanánt a cserép aljára kell teríteni. Jöhet rá a föld, bele a palánta vagy a mag. Egy hasznos tipp a vetéshez: a földet ne töltsük fel az edény pereméig, hagyjunk jó másfél centiméternyi helyet. A magokra pedig ne kézzel szórjuk rá a földet, hanem fogjunk egy kisebb cserepet, merjünk bele egy kis földet, s ezt a földdel teli cserepet az edény fölött finoman ütögetve – ahogy a sütemények tetejét hintjük meg porcukorral – szórjunk földet a magokra. A cserép alján található lukakon át kipergő föld sokkal finomabb és egyenletesebb magtakarót biztosít.

Konzervdoboz is szóba jöhet
(chezlarsson.com)
Ültetés után a palántákat meg kell öntöznünk, magvetést követően az öntözés helyett inkább a finomabb vízpermetet javaslom. Az öntözéshez használhatunk csapvizet, ezt azonban nem árt felforralni, megvárni amíg kihűl, és úgy felhasználni. Az öntözésnél érdemes figyelni arra, hogy egy fekete műanyag cserép fala jobban felmelegszik, az ilyen cserepekben a föld hamarabb kiszárad.

Általános öntözési szabály: a föld soha ne legyen cserepesre száradt és soha ne legyen sáros. A fűszernövények amúgy napimádók, jól tűrik a napsütést, de ez nem azt jelenti, hogy egy déli fekvésű erkélyen, ahol a ház fala is visszaveri a meleget, a növények hetekig kibírják víz nélkül.


Ebből a spenótból főzelék lesz


S ha már szépen fejlődő (fűszer)növények vannak a kezünk ügyében, ne féljünk használni is azokat! Ételeink a saját nevelésű fűszer- és zöldségnövényektől finomabbak lesznek, növénykéink pedig dúsabb, erősebb növekedésűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése