kertmanufaktúra

2014. augusztus 4., hétfő

Árnyék, félárnyék, nap

Évelőkert változó fényben
(www.blog.farmkitchen.com)

Növényeink úgy vannak kitalálva, hogy e három opció közül legszívesebben egyet, legfeljebb kettőt választanak maguknak, s ehhez – példás önfegyelemről téve tanúbizonyságot – a legvégsőkig ragaszkodnak. Néhányan persze kilógnak a sorból, és akár napra, akár árnyékba kerülnek, vígan élik világukat. Az viszont aligha fordulhat elő, hogy egy árnyékkedvelő hétfőről keddre meggondolja magát, s iziben napra vágyik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy árnyék- vagy félárnyékkedvelőt nem érhet nap, s hogy egy napimádónak reggeltől késő délutánig a tűző napon kell álldogálnia. A kérdés csupán az, mennyi ideig tarthat a napfürdőzés, illetve hány órát viselhet el árnyékban egy napkedvelő cimbora.

Egy-két órányi napsütést az árnyékliliom is elvisel
(www.heemskerkplants.com)
A félárnyékkedvelők telepítésekor alapszabály lehet, hogy világos helyre kerüljenek, ahol a területet fák, magasabb cserjék, bokrok levelei és ágai árnyékolják. Egy árnyékliliom számára például az a legjobb, ha beeső napsugarak erősen szűrt fényébe telepítjük. De akkor sincs gond, ha árnyékliliomunkat egy, legfeljebb két órán keresztül napsütés éri, feltéve, hogy a nap többi részében garantáltan árnyékban maradhat. Ugyanez persze az árnyék túlsúlyában is igaz: nem probléma, ha két-három órányi világosabb napszakaszt mélyebb árnyékú órák követnek.

Egy-két árnyékos óra nem okoz gondot a lángvirágnak
(www.staudenfan.de)
Nem baj, ha egy napimádó, kifejezetten a tűző napot kedvelő cserje vagy évelő nem nyolc-tíz, hanem csak hat-hét órán át tud napfürdőzni. Azt persze már nehezebben viseli, ha a napsütéses órák száma négy-ötre vagy kevesebbre csökken. és a mélyárnyékiakat sem zavarja, ha reggel vagy késő délután egy-egy órára kisüt felettük a nap.

A tökéletes hely kiválasztásához általánosságban a következőket érdemes megszívlelni. Azok a növények, amelyeket a kertészetek teljes napsütéses helyre javasolnak ültetni, akkor érzik igazán jól magukat, ha a napos órák száma hét-nyolcnál nem kevesebb. A félárnyékot kedvelőknek olyan helyet válasszunk, ahol a napsütéses órák száma nem több négy-ötnél. A mélyárnyékba valóknak pedig az az ideális hely, ahol egy-másfél óránál hosszabb ideig nem érheti őket napsütés. Néhány növénynél megtaláljuk a „némi árnyékot elvisel” kitételt, nekik hat órányi napsütésre biztosan szükségük van.

Általánosságban az is igaz, hogy a mélyárnyéki növények kivételével a növények többsége elviseli, ha önkényesen átsoroljuk őket egy szomszédos csoportba, de ebben az esetben az öntözővíz mennyiségét a csoport igényeihez mérten növelni vagy csökkenteni kell.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány a napos és félárnyékos helyre – akár tűző napra – is ültethető évelők közül.

Achillea ptarmica ’The Perl’
Alchemilla mollis
Anemona multufida ’Rubra’
Arabis caucasica ’Plena’
Asphodeline lutea
Astilbe chinensis Pumila’
Campanula sp.
Bergenia cordiflora
Chelone obliqua
Chrysanthemum x rubellum
Delphinium sp.
Echinacea sp.
Eupatorium sp.
Erynginum alpinum
Euphorbia polychroma
Geranium macrorrhizum
Geranium sanguineum
Geranium x magnificum
Gneum chiloense
Gneum occineum
Heuchera sp.
Iris sibirica
Leucanthemum margaritae
Liatris spicata
Lilum sp.
Lobelia sp.
Lupinus sp.
Monarda sp.
Paeonia sp.
Penstemon barbatus
Persicaria sp.
Phlox paniculata
Physostegia virginiana
Potentilla aurea
Primula vulgaris
Prunella grandiflora
Rudbeckia fulgida
Rudbeckia laciniata
Saxifraga cotyledon
Saxifraga paniculata
Sidalcea malviflora
Solidago sp.
Stokesia leavis
Tanacetum coccineum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése