kertmanufaktúra

2014. augusztus 19., kedd

Zöld valamiből angolpark, vagy mi

A megszüntetve megőrizni elvet alkalmazták

Úgy két évvel ezelőtt csak egy zöld valami volt. Egy igénytelen zöld valami. Aztán átváltozott, és angolpark, vagy mi lett belőle.

Az úgy volt, épp akadt az almáriumban negyvenkét millió forint, s mert a városnak azon a részén régebbi korokban egy angolpark létezett, kézenfekvő volt, hogy a kései utódok is effélét csináljanak. Az új angolpark, vagy mi helyén ugyan néhány éve egy uszoda és egy strand működött, de azt földig rombolták, igaz, e művelet minden kétséget kizáróan pozitív eredménnyel zárult, amennyiben a medencék helyét nem vetették be sóval.

A terv az volt, hogy majd itten a botanikus kertekre jellemző növények kapnak helyet, s a városlakók az angolparkot, vagy mit kvázi gyűjteményes kertként vehetik birtokukba. Az angolpark, vagy mi aztán elkészült, botanikus kertekre jellemző növények ugyan nem kerültek bele, de a híradások ennek ellenére első helyen mégis ezt hangoztatták. (Spongyát rá, legyintene kedélyesen Virág elvtárs, mi úgyis tudunk mindent…)

Szóval angolpark, vagy mi.
A vagy mi nélküli angolpark amúgy zseniális találmány, amolyan véletlenszerűen egymás mellé kerülő gyepfelületekkel, fákkal, ligetes területrészekkel, kanyargó ösvényekkel, aztán megint ligetekkel, néhány helyütt kényük-kedvük szerint növő füvekkel, tán kerti tóval is, de mindenesetre jó néhány felfedezésre váró, izgalmas kertrészlettel.

Ebben a vagy mi típusú angolparkban efféléket nehezen találni. Ez egy szerény angolpark, vagy mi tehát. Viszont magáévá tette a nem különösebben szép emlékű megszüntetve megőrizni elvet, s hű maradt a zöld valamihez. Már ami az igénytelenséget illeti.

És azért ez is valami.

Hasonlatos némiképp Virág elvtárs magyar narancsához.

Magyar angolpark.

De leginkább vagy mi.

Vízigényes kandeláber szivárvánnyal

Mindent a szemnek: gazdagon beültetett növénysziget

A párhuzamosok a végtelenben találkoznak

Útban a végtelen felé

Ötletes szegély, a középen pár fantasztikus borostyán

Változatos, gazdag növényvilág

Botanikus kerteket idéz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése