kertmanufaktúra

2014. szeptember 16., kedd

Törpe sásliliom

Törpe sásliliom (Hemerocallis 'Stella d’Oro')
(http://www.buddgardens.com)

Törpesége persze nézőpont kérdése.

Ha méteresre vagy ennél is magasabbra nyújtózkodó társaihoz (Hemerocallis fulva, Hereocallis ’Frans Hals’, Hemerocallis ’Cartwheels’) viszonyítjuk, akkor arra jutunk, hogy sásliliomunkat (Hemerocallis 'Stella d’Oro') feltűnően alacsony termettel áldotta meg a teremtő. Harminc-negyven centiméternél ugyanis alig-alig nő magasabbra, ilyenformán kevés eséllyel pályázhat biztos helyre az évelőágy óriásai között.

Annál inkább helye van egy ágyás előterében más, alacsonyabb – na jó, törpe – növésű cimborák társaságában. És hát ebben a környezetben már egyáltalán nem tűnik törpének őkelme.

Késő tavasztól őszig virágzik
( http://www.pratique.fr/jardinage)

Néha már májusban megjelennek mély sárga virágai, amik aztán egészen őszig, jó esetben október elejéig megmaradnak. A virágok nélküli hónapokban sincs oka szégyenkezni: szétterülő, üdezöld levelei ebben az időszakban is látványossá teszik.

Szegélyként is kiváló
(http://www.lemiepiante.it)

Sárga kékkel: sásliliom levendulával
(www.vwgarden.blogspot.com)

Évelőágyásban zsályával
(http://myhesperidesgarden.wordpress.com/)

Kedveli a napos, világos fekvést, némi szűrt fényt, enyhe árnyékot szívesen elvisel, de tartós vagy mélyárnyékban nem él meg. Ültetés előtt talaját érdemes némi komposzttal feljavítani, ha kötött, agyagos a terület, akkor a komposzton kívül egy kevés folyami homokot is be kell forgatni a földbe. A törpe sásliliom jól használható a sziklakertben, beültethetjük dézsákba, kőedényekbe, kerülhet utak mellé éppúgy, mint rózsák társaságába.

Díszfüvek előtt
(http://notanothergardeningblog.com/)

Tufatálban.
Mellette Árlevelű lángvirág és Törpe kúszó boróka
(Phlox subulata, Juniperus procumbens 'Nana')

Törpe sásliliom Kárpáti harangvirággal
(Campanula carpatica)
(http://notanothergardeningblog.com/)

Megállja a helyét levendulák, tollborzfüvek, zsályák, méhbalzsamok, kúpvirágok, nyári orgonák és kardinálisvirágok között vagy inkább előtt. Képezhetünk belőle egy nagyobb, önálló csoportot is, élénk zöld leveleivel és napfénysárga virágaival látványos foltot alkot.

Szépen oldja a kőfal és a burkolat merevségét
(http://notanothergardeningblog.com/)
Szűrt fényben is jól érzi magát
(http://www.landscapeofus.com/garden/)

Ha túlzottan terjedelmes bokorrá nő, elő kell vennünk az ásót vagy az ásóvillát, és az első pillanatban kissé drasztikusnak tűnő mozdulattal szét kell vágnunk, szét kell osztanunk a tövet. Az így nyert növényeket aztán elültethetjük máshová vagy elajándékozhatjuk a barátoknak, rokonságnak.

Ragyogó sárga színben
(http://www.landscapeofus.com/garden/)

A sásliliomok amúgy a világ túlsó felén, jelesül Kínában zöldségként is ismeretesek, virágbimbóiból önálló saláta vagy köret készül a húsos ételek kísérőjeként, virágszirmait pedig gyakran használják a nagy falon túli cukrászdák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése