kertmanufaktúra

2015. február 20., péntek

Az illetékesek kíváncsiak

Egy kockázatos termék: a muskátli
(www.newplantsandflowers.com)

Az illetékesek arra kíváncsiak, hogyan vélekednek a kertészeti ágazat szereplői az EKÁER, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer szabályozásáról. Ezért aztán minden fórumra elmennek, hogy ott jó sok véleményt ismerjenek meg.

Az illetékesek azután váltak felettébb kíváncsivá, miután pecsétet tettek a szabályokra, rendeletet alkottak belőlük, és szépen be is vezették azokat. Előtte nem voltak kíváncsiak, nem jártak fórumokra, igaz, akkor még fórumok sem voltak. Most, hogy bevezették, fórum fórum hátán. És kíváncsiság.

Amikor minisztériumi szobájukban azon töprengtek, vajon a muskátli, a levendula és a gömbmeggy bekerüljön-e a kockázatos termékek körébe, még nem voltak kíváncsiak. Egyszerűen gyanús volt nekik a muskátli és a levendula. Olyan kockázatos forma már a nevük is. Mus-kát-li, le-ven-du-la. A gömbmeggy meg talán nem is volt gyanús, ezért lett gyanús. (Még jó, hogy Virág elvtárs szavaira kellő figyelemmel vannak a minisztériumi szobákban.) Nem tudni, hol borult ki a bili – talán a kékszakáll verhette ki náluk a biztosítékot, talán a nyuszifül vagy a lilabogyó volt a tettes –, de egy ponton elfogyott náluk a türelem.

Úgyhogy az egész kompániát, a dísznövényeket, ezt a egész gyanús bandát besorolták a kockázatos termékek közé. Ilyenformán bűbájos tömeg- és értékhatárok vonatkoznak rájuk, be- és kijelentési kötelezettségek, az is magára vessen, aki kockázatos cuccokat cipel az ország – amúgy kevés kivételtől eltekintve – penetráns állapotban leledző útjain.

Ez a kíváncsiság mondjuk megszállhatná az illetékeseket már akkor is, amikor kitalálnak egy-egy nagyszerű rendeletet, törvényt vagy utasítást. Pusztán az egzotikum kedvéért, egyszer ki  lehetne próbálni azt is, mi lenne, ha a végső pecsételés előtt kérdeznék meg azokat, akik naponta muskátlival, gömbmeggyel és más rettenetes szerkezetekkel múlatják az időt. És ezt az egészet elnevezhetnék egyeztetésnek, bölcs előrelátásnak vagy a hevesebb vérmérsékletűek kedvéért akár hülyének nem nézésnek is.

Bár a dísznövényeknek egyetlen szavuk sem lehet, díszes társaságba kerültek. Egy lapon szerepelnek a háziköntössel, a pizsamával, a zsebkendővel, az egyujjas kesztyűvel és a melltartóval is.

Ezek is mind gyanúsak voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése