kertmanufaktúra

2015. február 27., péntek

Mi van, ha kész a kert?

Folyamatos gondozás nélkül a következmény egy elvadult,
átláthatatlan szerkezetű kert lesz

Pontosabban: mi van, amikor a kertépítés befejeződik. Merthogy egy kert már csak olyan: sosincs kész igazán.

Márpedig a kertépítés végén a büszke kerttulajdonosok többsége erre gondol, kevés kivételtől eltekintve többségük úgy véli: az építés végeztével a kert is kész. Pedig a kert élete akkor kezdődik igazán. Túl vagyunk a kert születésének néha nem kevés gonddal járó szakaszán, de a kert nincs kész. Nincs, mert a kert olyan, mint egy festmény, a festő letette az ecsetet, de a mű majd csak a szemlélődőktől lesz igazi kép, csak a látogatók által válik valódi képpé.

Alakító metszés nélkül pár év múlva a növények
eredeti szerepüket elvesztve, sematikus, zárt fallá nőnek össze
(www.chapelartscrafts.blogspot.com)

A kerttel ugyanez a helyzet. Lakói elkezdik használni, s nap mint nap látják fejlődését, évszakonkénti átalakulását. A kert fejlődik, mozgásban van, s eközben szüksége van szakértő beavatkozásokra is. Növényeit metszeni kell, ágyásait komposzttal feltölteni, cserjéit a virágzást követően gondosan vissza kell vágni, vagy éppen nem nyúlni hozzájuk, attól függően, mi a legjobb a növénynek, és/vagy mit szeretne látni leginkább a tulajdonos.

A helyzet itt is hasonló: néhány szezon, és a ház előtt sáv
növényei egy struktúra nélküli halmazzá válnak
(www.blueberryhillcrafting.com)

A kert gondozása nem valami luxus, szükségtelen, elhanyagolható melléktevékenység. A kert gondozása folyamatos, vissza-visszatérő, szükségszerű munka. A lefektetett gyepszőnyeg gondozást kíván, tavasszal és késő ősszel tápanyagot kell kapjon, nem mindegy milyet, és nem mindegy, milyen mennyiségben. És ez nem a „kiszórok némi pétisót” elnevezésű, viszonylag egyszerű művelet.

Rendszeres feladatok: tőosztás, díszfüvek visszavágása,
fenyőkéreg pótlása, és a cserjék alakító metszése
(www.juliasgardens.blogspot.com)

A teljesség igénye nélkül egy kertben a következő műveletek rendszeres elvégzésére van szükség: díszfák és gyümölcsfák tél végi lemosó permetezése, elhalt, beteg ágak eltávolítása, ágyáskiigazítások, évelők visszavágása és tőosztása, egynyári növényeknél magok begyűjtése, rózsák metszése, növényágyások tápanyag utánpótlásának biztosítása, a növekvő növényzet miatt, ha szükséges, a szórófejek áthelyezése, az öntözőrendszer működésének időjáráshoz történő igazítása, cserjék alakító metszése, díszfüvek gondozása, savanyú talajt kedvelő növények földjének pótlása vagy részleges cseréje, a kerti tó, a csobogó vagy a patak tisztítása, szerszámok, eszközök gondozása, a kert gondozásához szükséges gépek – permetező, fűnyíró, magassági ágvágó, aprítógépek – és berendezések karbantartása, kerti bútorok kezelése, fából készült támfalak és fa ágyásszegélyek évi kétszeri kezelése, a magaságyás oszlopainak és deszkáinak kezelése, a magaságyás rokkanó földjének komposzttal történő feltöltése, a komposzt átforgatása, levéltrágya készítése, gyepszellőztetés vagy gyeplazítás elvégzése, a kihelyezett madárodúk tisztítása és karbantartása, a növények állapotának folyamatos figyelemmel kísérése.

Itt már komolyabb ráncfelvarrás kell, az egykori rendező
elvnek már nyoma sincs, csak a tér nélküli tér maradt
(http://www.iknow-yorkshire.co.uk)

Amikor egy kert kialakítását határozzuk el, érdemes ezeket is számba venni. És úgy kalkulálni, hogy a kert építésére szánt költségek nem érnek véget az utolsó számla kifizetésével. Egy autó fenntartásánál természetesnek vesszük a műszaki vizsgák, az olaj- és gyertyacserék, a téli és nyári gumik vagy egy új akkumulátor járulékos költségeit. A kertnél viszont gyakran gyanakodva nézegetjük az árcédulákat a gyeptrágyákon, a talajjavító anyagokon vagy egy-egy komolyabb szerszámnál, pedig ezek ugyanolyan szükséges és elengedhetetlen kellékei a kert minőségi fenntartásának és megőrzésének. Ahogy egy autó, egy kazán, egy garázskapu vagy egy számítógép esetében is.

És ahogy ez utóbbiaknál sem esünk neki mindegyiknek házilag, csináld magad módra, egy kert esetében sem ördögtől való, ha fenntartásához tanácsot kérünk, vagy a teljes munkafolyamatot szakemberekre bízzuk.

Például a Kertmanufaktúrára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése