kertmanufaktúra

2015. február 2., hétfő

Egy kiállítás margórája

Ők voltak a főszereplők
Idén sem volt könnyű dolga annak, aki a Magyar kert elnevezésű kiállítás kedvéért látogatott ki a Hungexpo területére január utolsó napjaiban. A már hagyományosnak mondható AGROmashEXPO és AgrárgépShow kínálatán kívül ilyenkor a szervezők még két bemutatóra invitálják a látogatókat, az egyik a Szőlészet és pincészet, a másik a Magyar kert. Idén ez utóbbinak jutott a legkisebb kiállítói tér, ahol sokáig időzni leginkább a pálmaházak és terráriumok klímáját kedvelőknek volt ajánlatos.

Nem lehet elég korán kezdeni: Avant rakodógép
próba a Verbis Kft. standján
A magyar kert fogalomkörébe sok minden beletartozhat: növények, burkolatok, öntözőrendszerek, talajjavító anyagok, permetszerek, környezetbarát anyagok és megoldások, gépek és szerszámok, alkatrészek, munkaruhák, szakirodalom, hogy csak a fontosabbakat említsem. Mindezek bőséges kínálattal szerepeltek a kiállításon, de a termékekre rátalálni csak némi kutatómunka alapján lehetett, ezek közül jó néhány ugyanis nem a magyar kert számára kijelölt pavilonban, hanem hol az egyik, hol a másik kiállítói csarnokban volt fellelhető.

Borostyánfal: a Mobilane Kft. gyors, hatékony
és helytakarékos megoldása a kíváncsi szomszédok ellen
A munkaruhákra az „A” pavilonban lehetett rálelni, a betegségeknek jobban ellenálló almafajtákat a „G”-ben kellett keresni, a kiskertekben jól használható, hagyományos kovácsolással készített kerti szerszámok a szőlészet és pincészet pavilonjában voltak, a madárbarát kertek kialakítása iránt érdeklődők pedig a „C”-ben lelhettek rá a madártani egyesület standjára, profi metszőollókat aztán megint másfelé kellett kutatni, és legalább egy kört kellett mennie annak, aki motoros vagy elektromos sövénynyírókra vadászott.

Különdíjat érdemelt
Az igazság az, hogy ez a január végi rendezvény legkevésbé sem a magyar kertről, vagy a kertépítés és kerttervezés részletes tudnivalóinak és eszközeinek bemutatásáról szól. Könnyen lehet persze, nem kevesen akadnak, akik azért nézték meg az agrárkiállítás magyar kertről szóló kísérő rendezvényét, mert annak beharangozójában azt olvasták, hogy a kiállítás „a teljes szakágazatot lefedi”, a kerti bútoroktól a kertberendezésekig, a csomagolóanyagoktól a kerti tárolókig, a térburkoló anyagoktól a növényekig és a szaporítóanyagoktól a virágkötészetig.

Persze program és látnivaló bőven akadt, ebben aligha volt hiány, csak a magyar kert fogalom volt értelmezhetetlen, és a kínálat nem volt összhangban az ígérettel.

Sovány vigasz, de az utóbbi mifelénk valahogy nem számít újdonságnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése