kertmanufaktúra

2015. február 17., kedd

Borostyánfal

Kerítés borostyánfalból
(www.mobilane.hu)

Gyakran van úgy, hogy a kertben szükség lenne egy, a térből kevés helyet elfoglaló, azonnal használható, élő zöld falra, ami intimitást biztosít a teraszon ülőknek, megakadályozza a belátást az utcafront felől, vagy térelválasztóként használható például a sorházak kicsiny kertjeinél. Az egyik lehetséges megoldás a borostyánfal.

Hedera helix 'Woerner'
(www.boskoops.nl)
A két főszereplő: az acélháló és a borostyán. Előbbi egy öt milliméter átmérőjű, horganyzott pálcákból, ponthegesztéssel kialakított rácsozat, ami háromféle méretben – a legkisebb egyméteres, a legnagyobb magassága 2,3 méter – készül.

A másik főszereplő a borostyán Woerner – írásmódja több helyütt Wörner – névre keresztelt fajtája.


Ősszel a levelek is lilásra színeződnek
(www.oczarjk.pl)
Őkelme gyorsan nő, északnyugat-európai fajta, levélén markáns, fehér színű erekkel. Ősszel levele kissé lilás színűre vált, jól tűri a fagyot és többi társához hasonlóan a kifejezetten száraz és a túlságosan nedves talaj kivételével mindenütt biztonságosan nevelhető. Jól elvan az árnyékosabb és a naposabb kertrészeken is.

Nevelésének első pár évét megspórolták nekünk, miután a sövényfalat már valóban falként lehet beszerezni. Borostyánjaink egy kókuszrostból készült „ládában” nevelődnek úgy, hogy a hajtásokat a ponthegesztett hálóra futtatják, így kész falként telepíthetők. A kókuszpaplan száz százalékban környezetbarát: idővel a földben tökéletesen elbomlik, a borostyánfal elemei pedig fa- és fémoszlopokhoz, meglévő kerítéselemekhez  is rögzíthetők.

Jótékony, helytakarékos zöld fal a szomszéd felől
(www.mobilane.hu)
Telepítésénél a gyepszőnyegnél leírtakat érdemes figyelembe venni, ez pedig az idő. Ha nincs időnk kivárni, míg sövényként telepített örökzöldjeink elérik a kétméteres magasságot, a borostyánfal ideális választás lehet. Azonnali borítást és fedettséget ad, kevés helyet vesz el a térből, és jelentős a por és zajcsökkentő hatása is.






Kukatároló vagy pincelejárat takarása sem gond
(www.allegro.pl)
Használhatjuk térelválasztóként a garázs, a kerti ház vagy a medence eltakarására. Ráadásul, ha nincsenek késhegyre menő vitáink a szomszéddal, borostyánkerítés ügyben (is) érdemes összefognunk: telepítésével ugyanis a borostyánfal mindkét oldalán élők jól járnak, mindenki azonnal, biztos takarást adó, örökzöld falhoz jut.




A borostyánkerítés telepítése a Kertmanufaktúránál megrendelhető, a telepítés költségeiről árajánlatot, a gondozással kapcsolatos minimális teendőkről pedig írásos leírást adunk.

A borostyánfalról részletes információ található Mobilane Kft. weblapján.


Borostyánkerítés utcafronton
(www.kirhammond.wordpress.com)







Dekorációként, épített környezetben is mutatós
(www.kirhammond.wordpress.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése