kertmanufaktúra

2021. február 2., kedd

Baráti jótanácsok

Kiváló termőföldnek mondták

(Részlet a Kóklerek kora című fejezetből.)

A jótanács aranyat ér, tartja a mondás.

Állítólag a baráti is.

Barátunk azt tanácsolja, hagyjuk a hivatalos forrást, szerez majd ő nékünk kiváló termőföldet, ért is hozzá, még a fuvar is ingyen lesz. És barátunk azt is tanácsolja, ne pazaroljuk a vizet a tuják öntözésére, halálba kergetnénk vele őket. És képes arra is, hogy a méhcsípésre érzékeny gazdasszonynak levendulákat ajánljon, merthát el lehet azokat ültetni úgy is, hogy messzire elkerüljék őket a méhek.

Néhány remek, nagyon is valóságos tanács a közelmúltból.

Egyik sem ért aranyat.

Nem kertnek való vidék

A kiváló termőföld minden volt, csak kiváló nem, jelképes 1,3 millió forintért viszonylag hamar orvosolni lehetett az iszapos, agyagos, köves romtalaj problémáját. A művelethez grátisz egy tény is járt: ha ilyen barátod van, nincs szükséged ellenségre. A tujás tanács viszont pénzügyi szempontból kifejezetten olcsónak volt mondható, alig negyedmillió forint, és máris új örökzöldek virítottak a kertben. A levendulák köszönik, jól vannak, körülöttük reggeltől estig dünnyögnek a méhek, repkednek a pillangók, a gazdasszony meg nézegeti őket az ablakból.

Lelkes barát persze díszkavicsot is tud ajánlani, merthogy náluk is bevált, szeretik, nem kopik, épp ilyenre vágytak. Igaz, hófehér az istenadta, s bár egy nyugatra néző terasz előtti sávban sem kopik, miatta viszont a terasz márciustól késő novemberig napszemüveg nélkül használhatatlan.

Akadnak aztán támfalszakértő cimborák is, ők ügyesen lebeszélik a baráti házaspárt a tervezett építményről, miféle víz, mondják, elég oda pár szikla és kő, aljzatbeton, vasalás, támfal és efféle hívságok nem szükségeltetnek. Amikor aztán az eső a kert közepébe görgeti a köveket, velük pár talicskányi földet és néhány termetes dísznövényt is, egy rendes támfal hiánya egészen fájó tud lenni.

A barátság nem kétnapos dolog, fogalmazta meg e kapcsolat lényegét tanult kollégám a késői nyolcvanas évek egyik szürke délutánján. Könnyű dolga volt, akkoriban a cipőt a cipőboltból típusú megoldások voltak divatban. Ma gyakorta úgy néz ki, a kétnapos barátságok vannak divatban…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése