kertmanufaktúra

2021. február 24., szerda

Magunkra maradunk a hulladékkal

Nem ismeretlen megoldás

Ha minden az eddig megszokott menetrend szerint folytatódik, a következő húsz évben több mint egymilliárd tonna műanyagszemét keletkezik, a hulladék felhalmozódása pedig a szárazföldön és a vizekben egyaránt növekedni fog.

A Science tudományos folyóirat összegzése szerint – a tanulmány egy számítógépes modell alapján készült – az emberiség úgy 133 millió tonna műanyagot fog elégetni 2040-ig. A kutatás azt jövendöli, a legtöbb gondot változatlanul az össze nem gyűjtött háztartási szemét jelenti. Ráadásul nem lehet arra számítani, hogy a szemétszállítás állami szinten megoldható lesz, a megoldást szinte kizárólag az hozhat, ha a családok saját maguk gondoskodnak a műanyag cuccok – és általában a fölösleges szemét – eltüntetéséről.

Érdekes felvetés.

Merthogy arra nézvést egyelőre semmilyen elképzelés nincs, mit tehetne Kovács úr a lakásban vagy a házában keletkező fölösleges szeméttel. És arra sincs egyértelmű meghatározás, mi minősíthető feleslegesnek, hacsak a felvetést nem úgy értelmezzük, hogy az a felesleges, amit nem szállítanak el.

Az eltüntetés szó a műanyaghulladék tárgykörben amúgy is izgalmas, egy lakótelepi kuckóban viszonylag kevés eltüntető hely áll rendelkezésre, de egy tisztes családi házas porta sem jöhet szóba eltüntető helyként. Vödrök, poharak, öntözőkannák, redőnyök, jégkaparók, zacskók, csomagolóanyagok, virágcserepek, flakonok, dobozok, vizesflaskák és még kismillió kütyü, ha akarjuk, mindegyikük közös ismertetőjegye a feleslegesség.

Az öngondoskodás azért is merész vízió, mert az eddigi tapasztalatok szerint az emberek nem szeretnek apróságokkal bíbelődni, a műanyag hulladékos kukába gyakran kerül építési törmelék, étel, akkumulátor, vagy éppen döglött macska. Megoldást jelenthetne, ha külön helyre kerülne a papírhulladék, a PET palack, a keményebb műanyag, a fólia és az alumínium.

Mivel mindez belátható időn belül megoldhatatlannak tűnik, marad a jelenlegi gyakorlat, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a fenntartható fejlődés elmélete aligha állja ki az idő próbáját, jelenleg ugyanis fenntarthatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése