kertmanufaktúra

2021. február 15., hétfő

Portugál babérmeggy

Sövénynek nevelve
(https://www.zcstrakovo.cz)

Semmi kétség, a Balkáni babérmeggy – Prunus laurocerasus – sokkal többször fordul elő a hazai kertekben, de az utóbbi években a portugál cimbora is bekerült a kertészetek kínálatába. A mediterrán térségben nagy népszerűségre tett szert, kiváló sövény nevelhető belőle, de néha kisebb fácskává növeszti magát.

A keményebb teleket nehezebben viseli, ilyenkor némi fagykárt szenvedhet, de egy kissé védett helyen különösebb gond nélkül áttelel Magyarországon is. Nevelése során fontos, hogy földje jó vízáteresztő legyen. Ültetését követően érdemes figyelmet fordítani az öntözésre, meghálálja, ha földje sosem szárad ki teljesen. Felnőtt korában aztán már elviseli a szárazabb körülményeket is.

Prunus lusitanica ’Brenelia’
(https://www.havlis.cz)

Nem sértődik meg, ha rendszeresen nyírjuk – alakíthatjuk kúppá, gömbbé vagy hasábbá –, enélkül három-négy méteres sövényt nevelhetünk belőle. Nyár elején virágzik, szép hosszú fürtökkel hívja fel magára a figyelmet. Termései mérgezőek.

Prunus lusitanica ’Variegata’
(https://www.botanicaplantnursery.co.uk)

Vásárolhatunk belőle keskeny levelű fajtát (Prunus lusitanica ’Angustifolia’), sárgászöld levelűt (Prunus lusitanica ’Variegata’), vagy egy némiképp alacsonyabbra növő, tömörebb (Prunus lusitanica ’Brenelia’) fajtát.

Portugál babérmeggy virágzásban
(https://www.ornamental-trees.co.uk)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése