kertmanufaktúra

2021. február 8., hétfő

Gyümölcsök, zöldségek, férfiak és nők

Ahol tudnak, segítenek
(https://www.gaetancyr.ca/)

2021: a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve.

Az ENSZ ugyanis úgy találta, a gyümölcsök és a zöldségek megérdemlik a háromszázhatvanöt napon át tartó kiemelt figyelmet, mert segítik a küzdelmet az alultápláltság, az elhízás ellen, jótékonyan hatnak az egészségre, ráadásul képesek az immunrendszert is erősíteni. Alighanem mindannyian tudnánk még vagy féltucat érvet felsorakoztatni az almák, körték, saláták, batáták, brokkolik és paradicsomok védelmében, de arra, hogy segíthetnek a nemek közötti egyenlőség helyreállításában, viszonylag kevesen tettünk volna nagyobb téteket.

S lőn.

AZ ENSZ szerint a gyümölcs- és zöldségfronton a helyzet meglehetősen bonyolult: mindenki hátrányban van.

A férfiak azért, mert e termékek jelentős részét a nők termelik meg, a nők a felelősek a betakarításért, gyakran a marketingért is, és ha mindez nem lenne elég, mindezek tetejébe szegény férfiaknak alig van beleszólásuk abba, mit vásároljanak az asszonyok a boltban. Így a teremtés koronái belekényszerülnek az eszed, nem eszed, nem kapsz mást rettenetes csapdájába.

A nők meg azért vannak hátrányban, mert nehezebben jutnak termőföldhöz, ha meg igen, akkor nem kapnak szaktanácsokat, mert azokat szívesebben osztogatják a férfinépeknek. A hitelfelvételnél a nőket rendre kikosarazzák, ha meg a földeken gürcölnek, direkt kevesebbet kapnak a férfiaknál.

De majd most, hogy kikiáltották nekünk a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évét, a nők és férfiak egyenlő eséllyel kapcsolódhatnak be az esélyegyenlőségi harcba. S mindezért a zöldségeket és a gyümölcsöket – és az ő kerek egy esztendőjüket – illeti köszönet.

Nahát.

Alighanem már az év elején bankárok ezrei dobták kukába a tőkemegfelelési mutatókat, gyártottak új hitelezési protokollt, a mezőgazdasági vállalkozások pénzügyesei pedig átírták a bérjegyzékeket. A háziférfiak és háziasszonyok egész évben kart karba öltve méláznak majd a húspultok előtt, vajh’ mi légyen máma vacsorára. A hölgyek földekhez jutnak, a női nemre hangolt, különbejáratú szaktanácsok pedig egész könyvtárat töltenek majd meg.

Bárhogy is nézzük, benn vagyunk a fősodorban, vásznunk dagad, hajónk előre megy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése