kertmanufaktúra

2011. április 21., csütörtök

Mézga, de nem Géza

Vagyis macskaméz.
Hogy mi köze ennek a ragadós, nehezen folyó növényi gyantának a macskák mézéhez, ez alighanem örök időkig rejtély marad. Az viszont szinte biztos, hogyha kertünkben csonthéjas gyümölcsfa – meggy, cseresznye vagy barack – van, találunk rajtuk mézgát. A fák valószínűleg védekezésképp termelik a macskamézet, arra nézvést pedig, hogy mi váltja ki a gyantaképződést, többféle elmélet létezik.

Az egyik szerint leginkább gombás fertőzés lehet az ok, monília, vagy más, levélkárosodást okozó fertőzés. Oka lehet, ha gyümölcsfáink túl sok nitrogént kapnak, de lehet attól is, hogy magas a talaj mésztartalma. Vagy alacsony a talaj mésztartalma. Lehet macskaméz a fán azért, mert magasan áll a talajvíz. Vagy mert túl sokáig tartottak a tél végi fagyok, sőt, nem is tél végiek, hanem tavasziak voltak. Mézgás lehet egy fa, ha nem volt tiszta a metszőollónk. Mézgás lehet, ha tiszta volt a metszőollónk, de túl sok ágat vágtunk le a fáról. Végül mézgás lehet, ha ezt a túl sok ágat nem tiszta ollóval vágtuk le a fáról. Aztán kialakíthatják rovarkártevők, vegyük példának okáért a farontó hernyót.

Akárhogy is van: a mézgásodás az okozat, a tünet, nekünk tehát itt is illene az okot megszüntetnünk. Miután azonban ezt csak nagy általánosságban tudjuk meghatározni – mondjuk nem járunk messze az igazságtól, ha a fene tudja összetételű rövid mondatot használjuk –, mézga ügyben néhány általános óvintézkedést érdemes megszívlelnünk

Az elszáradt, fertőzött, lehullott leveleket, a gyümölcsmúmiákat szedjük össze, és égessük el. Sebkezelésnél legyünk nagyon gondosak, a metszőollót és az ágvágót rendszeresen fertőtlenítsük. A nagyobb – általában másfél-két centiméter átmérő fölötti – metszési felületeket kenjük be méhviasz tartalmú sebkezelővel.

Természetesen elvégezhetünk néhány tüneti kezelést: a mézgacseppeket szedjük le, az alattuk levő elhalt szövetrészt távolítsuk el tiszta és éles késsel, esetleg drótkefével. Fontos, hogy az egészséges szövetrészig hatoljunk le. Az így keletkező tiszta sebfelületet pedig fertőtlenítésképp dörzsöljük be ecettel, aztán méhviasszal zárjuk le.

Munka közben pedig gondoljunk arra, hogy a magunk részéről mindent megtettünk, de a macskaméz olyan, hogy újra és újra megjelenhet…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése