kertmanufaktúra

2014. január 7., kedd

Karácsonyfasors ünnep után

Téli táj ünnep után
(www.fyi.uwex.edu)
Január első napjaiban örökzöld téma üti fel a fejét országszerte: mi történjen a karácsonyfákkal?

Elszállításra várva
(www.sammydvintage.com)
Valahogy úgy alakult, hogy sok helyütt a meghitt ünnepek elengedhetetlen kelléke kukatárolók, lámpaoszlopok, parkoló gépkocsik mellett, alatt, időnként fölött végzi. Ide vagy kézben vagy az ablakon, erkélyen át érkezik, megkímélendő a házigazdát a cipeléstől. Néha az ünnepi világítás is rajt marad, és sok helyütt a fával együtt a műanyag vagy fém fenyőtalpakat is kidobják. Január elején tehát több száz tonna fenyőfa hever az utakon, jobb helyeken gyűjtőpontokat jelölnek ki számukra.

Jövőre új égőket vesznek
(www.homesessive.com)
És ha január, akkor az aktuális vita: komposztálható-e a fenyőfa. Ez ügyben (is) két táborra szakadt az ország, igenlőkre és nemmel szavazókra. Utóbbiak előszeretettel emlegetik a diólevelet, merthogy szerintük az sem komposztálható. Megint mások makacsul kitartanak amellett, hogy a kidobott karácsonyfák még nagyüzemi körülmények között sem égethetők el.

A vita alighanem sem idén, sem jövőre nem fog nyugvópontra kerülni, annak ellenére sem, hogy az ország néhány megyéjében nagyüzemi körülmények között égetik el a fémtárgyaktól megtisztított fenyőfákat, másutt pedig szintén nagyüzemi körülmények között komposztálják azokat.
Ünnepi fényben
(Fotó: Gosztom Gergő, www.junk-culture.com)

Mondjuk csupán az egzotikum kedvéért érdemes eljátszani a gondolattal, hogy az illetékes illetékesek egy szép napon felemelik a telefont, és megkérdezik a komposztálni képes kollégákat, hogyan csinálják, az elhangzottakat szépen megfogadják, aztán ők is hozzáfognak. A tudományos fantasztikum világából földközelbe visszatérve azonban biztosra vehetjük: a komposztálhatóság kérdéskörében minden januárban újra és újra pro és kontra érvek hangzanak majd el.

Nemcsak a dióról tartja magát makacsul a nézet, miszerint annak levele nem komposztálható, ugyanez a helyzet a fenyővel. (A diólevél kontra komposztálás és a diólevél témáról bővebben.)

Pedig…

Pedig mindkettő egyaránt felhasználható komposztálásra.

A diólevelet, a fenyőtűket és a kisebb fenyőágakat is rátalicskázhatjuk a komposztra, más anyagokkal vegyesen keverve. Természetesen igaz, hogy lebomlásuk hosszabb ideig tart, de ez még nem ok arra, hogy lemondjunk bármelyikről. A fenyő esetében a diónál kissé macerásabb a feladat: nem árt, ha a vastagabb ágakat felaprítjuk. Ha nem akarunk ezzel bajlódni, a vastag ágakat külön gyűjthetjük, jól jön az még a nyári tűzrakásnál. A kisebb ágakat viszont nyugodtan tegyük a komposztra, más zöld növényi részekkel, gyepnyesedékkel és falevelekkel együtt komposzt lesz ezekből is.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon remélem, hogy minél több fenyő újrafelhasználásra kerül valamilyen módon, nem szemétként végzi.. Mindenféle fára vigyázni kellene, és már a fenntartható erdőgazdálkodás szintjén elkezdeni. Pédául ez az FSC kezdeményezés is ezt ösztönözné: http://bit.ly/felelosseggel

    VálaszTörlés