kertmanufaktúra

2014. január 28., kedd

Levendula: egy mediterrán klasszikus

Levendula és Provance: elválaszthatatlanok
(moderntroubadours.blogspot.com)

Imádja a napot. A levendula és az árnyék egymást kizáró fogalmak. Napra vágyik, kavicskertbe, sziklakertbe, ágyás szegélyére, kerti út mellé, terasz közelébe vagy napos erkélyre akár, hogy mindig szem előtt legyen. És orr előtt.

Merthát, ha levendula, akkor csodás illatok. Virágzási ideje általában júniusban kezdődik és erős egy hónapig tart, aminek kertszerető embernél jobban alighanem csak a lepkék, a méhek és más egyéb repülő szerkezetek örülnek jobban.

Modern és természetközeli kertben is mutatós
(anthonypaullandscapedesign.com)
Régóta ismert, már több mint 2500 évvel ezelőtt is kedvelt gyógynövény volt. Elsősorban illatosításra és fürdésre használták, más kultúrákban a test balzsamozásánál is használatos volt, később aztán bekerült a gyógyászati alapanyagok közé. Csillapítottak vele fejfását és gyomorbántalmakat, alvászavart és görcsöket. Latin nevének eredetéről két lehetséges változatot jegyzett fel az irodalom, az egyik szerint a latin mosni igéből ered, a másik a fakó, kékes szóból eredezteti.

Pihenő délidőben
(oliveirasdeportugal.com)
Ennél nehezebb feladvány lenne rendet tenni az elnevezések háza táján, merthogy ugyanazt a növényt gyakran francia, angol vagy éppen spanyol levendula néven nevezik attól függően, hogy Angliában, Franciaországban, Spanyolországban vagy éppen Magyarországon kerül-e szóba őkelme. Ráadásul az elnevezés-variációknak se szeri se száma, úgyhogy ez ügyben nem vállalkoznék az egyedül üdvözítő névhasználat közreadására.

Az viszont bizonyos, hogy Magyarországon a Lavandula angustifolia, a Közönséges vagy Orvosi levendula a legismertebb (ezt Angliában English lavandernek hívják, nálunk francia levendulaként ismert). A képzeletbeli dobogó második fokára talán a Lavandula intermedia, a Hibrid levendula állhat, utóbbi némiképp magasabb termettel és nagyobb levelekkel büszkélkedhet.

Ha úgy döntünk, hogy kertünkbe levendulát ültetünk, néhány alapszabályt feltétlenül be kell tartanunk.

Levendula egy napos előkertben
(www.vanmeuwen.com)
A levendula nem rajong az agyontrágyázott talajért, és nem szereti a kötött, nehéz, agyagos földet.

Ha kertünkben agyagos a talaj, akkor a levendula telepítése előtt érdemes a földet folyami homokkal feljavítani.

Az sem árt, ha a levendula számára kijelölt földbe a folyami homokon kívül aprószemű kavicsot is beforgatunk. Az ültetőgödröt ássuk némiképp mélyebbre, s az aljára dobjunk egy jó marék kavicsot vagy murvát, hogy a csapadékvíz biztonságosan elszivárogjon. Erre a kavicságyra kerülhet egy-két ujjnyi föld, majd innentől a növényültetés a megszokott metódus szerint folytatódjon.

Az öntözőrendszer telepítésekor legyünk meglehetősen visszafogottak: a levendula szívesebben elviseli a forró, száraz, csapadékmentes napokat és heteket, mint a víz áztatta, nedves talajt. Igazán jól mutat és jól érzi magát, ha környezetében a talajt díszkaviccsal borítjuk.

Ültethetjük szegélynövényként az ágyás szélére, kialakíthatunk belőle egy nagyobb egybefüggő foltot, de az sem ördögtől való, ha levendulánk mellé egy nagyobbacska, csinos sziklát helyezünk el. A rózsa és a levendula régóta jól kiegészítik egymást, biogazdálkodók tapasztalatai alapján a levendula közelsége távol tartja a rózsától a levéltetveket. (A történeti hűség kedvéért nem árt leszögezni: vannak, akik szerint minderről a levéltetveket elfelejtették értesíteni.) Ha nem szeretjük a rózsát, választhatunk hozzá társul évelőket és díszfüveket.

Kleopátra tűje
Cipruskával
Örökzöld zabfű
(benjoynursery.com)
Napfényvirág: egy remek társ az ágyásban
(cornerstonesgarden.co.uk)
Kúpvirág
(oglesbytc.com)
Nyuszifül
Zsálya

Néhány további remek kísérő
Agastache cana (Texasi kolibrivirág)
Anaphalis sp. (Gyöngykosárka fajok és fajták)
Armeria maritima ’Alba’ (Tengerparti pázsitszegfű)
Hemerocallis ’Stella D’Oro’ (Törpe sásliliom)
Festuca gautieri (Medveszőrcsenkesz)
Festuca pallens (Deres csenkesz)
Monarda sp. (Méhbalzsam fajok és fajták)
Pennisetum alopecuroides (Évelő tollborzfű)
Sagina subulata (Szálkás zöldhúr)
Sedum acre (Borsos varjúháj)
Rosmarinus sp. (Rozmaring fajok és fajták)
Thymus serpyllum (Vadkakukkfű)

Egy többségében levendulával kialakított évelőágyás nagyon jól mutat örökzöldek előtt is, erre a célra tökéletesek a babérmeggyek, a borókák, a törpefenyők, a hamisciprusok vagy a ciprusok. Ha a levendulát teraszra szánjuk, kiváló összhatást érhetünk el fügével, leanderrel vagy citrusfélékkel.

Táj, francia ecsettel
(moderntroubadours.blogspot.com)
A dél-franciaországi levendula ültetvények fotóit elnézve sokan álmodoznak hasonló látványról: hibátlan sorokban, tökéletes lila félgömbök sütkéreznek a napon. A napsütés és a lila szín szinte üzembiztosan garantálható, a tökéletes félgömb azonban szorgos metszegetés eredménye. A farmokon ezt részben elvégzik a betakarítást végző kombájnok, egy házkertben viszont nem árt kézbe kaparintani a metszőollót. Persze nem kerekedik belőle világraszóló botrány, ha levendulabokrainkat egyáltalán nem metsszük meg, de így levenduláink egy idő után felkopaszodnak. Ha nem vagyunk a metszés nagy barátai, elégedjünk meg a tavaszi és a virágzást követő ollócsattogtatással.

Egy klasszikus megoldás: levendula rózsával
(serenityinthegarden.blogspot.com)
Akár tavasszal, akár a virágzás után esünk neki a bokroknak, figyeljünk rá, hogy a metszés helye a meglévő fás részek fölött legalább öt-hét centiméterrel legyen. Ennél lejjebb ne menjünk, mert ha belevágunk a fás részekbe, levendulánk azt meglehetősen zokon veszi és új hajtásra erről az ágról már nem számíthatunk. Ha bizonytalanok vagyunk, általában elegendő, ha a teljes magasság egyharmadával megrövidítjük a töveket. Tavasszal érdemes a téli fagyáskárokat is korrigálni. A tavasszal egyébként normális időjárás esetén március tizedike környéki időszakot jelent, de miután a legújabb divat szerint március idusán derékig járunk a hóban, érdemes kivárni a fagymentes napokat. A virágzást követően a virágszárakat úgy távolítsuk el, hogy közben alakítsunk ki egy nekünk tetsző gömb, félgömb formát.

Szüret után a virágos ágacskákat szellős, meleg, de közvetlen naptól védett helyen megszáríthatjuk, a szárított virágok kiváló illatosítók vagy molyűzők lehetnek, de jól használhatóak fagylaltok díszítésére vagy sütemények készítéséhez is.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon összeszedett írás a levenduláról. Hiába, no, erre a blogra érdemes benézni.

    Nem tudom, mennyire szereti a játékot, és főleg mennyire örül neki, hogy "kipécéztek" egyre, de bizony megtörtént, a blogomon olvashatók a tennivalók.

    Köszönettel:

    Petra

    VálaszTörlés