kertmanufaktúra

2019. január 11., péntek

Japán juharcsengő

Július második felétől virágzik
(http://pepiniere-roche-saint-louis.fr/en/)

Nem tartozik a legkönnyebben nevelhető évelők közé, de szépsége és késő nyári, ősz eleji virágzása kárpótol a plusz munkákért. Eredeti élőhelye Japán és Korea, ott nem ritkán túlnövi a másfél métert. Nálunk beéri az egyméteres mérettel, s a megfelelő viszonyokat itthon is bőséges virágzással hálálja meg.

Nem kerülhet tűző napra, a szűrt fényt, a félárnyékot kedveli, de nem jön zavarba, ha mélyárnyékba kerül. Ideális hely számára a fák, magasabb cserjék árnyékos világa, itt párásabb is a mikroklíma. Ültetés előtt talajcserét kell végeznünk, mert mészkerülő növényről van szó, a kertészetekben kapható savanyú kémhatású virágföld megfelelő ehhez a művelethez.

A Kirengeshoma palmata nem viseli el a nehéz agyagos földet, ha a kertben ilyen a talaj, az ültetőföldhöz komposztot és némi homokot érdemes keverni.  Közepes vízigényű, ez rendszeres vízellátást feltételez úgy, hogy talaja nem válik süppedős mocsárrá. Annak viszont kifejezetten örül, ha a körülötte lévő föld mindig nyirkos marad

Terebélyes bokorrá növeszti magát
(http://www.plantsforshade.co.uk/)

Ha akad kerti tó vagy patak a kertben, tökéletes választás lehet: bokros megjelenésével, nagy, karéjos leveleivel a vízpartok világát idézi. Remek kísérő növénye lehet a páfrányoknak, a poloskavésznek és a szellőrózsáknak, de kerülhet a kínai tóparti fűvel vagy árnyékliliomokkal beültetett ágyások közelébe is.

Meghálálja, ha talaját időnként komposzttal javítjuk fel. Kártevői, betegségei nincsenek, igaz, a csigák néha úgy gondolják, hogy a japán juharcsengő az ő kedvükért került a kertbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése