kertmanufaktúra

2019. január 7., hétfő

Kerti sáfrányfű

Varázslatos nyári színek
(http://jardinjasmin.com/)

Annak is egy nemesített fajtája, melyet Lucifer néven ismert meg a világ. Égő piros, ívben hajló tölcséres virágai miatt bizonnyal dobogós helyet érdemel az évelők csapatában.

A sáfrányfüvek – sokszor a közkeletűbb montbrécia néven találkozhatunk velük – Afrika déli vidékein őshonosak, arrafelé meglehetősen magasra, legalább másfél méteresre nyújtózkodnak. Mifelénk beérik némiképp alacsonyabb termettel is, fajtától függően 70-120 centiméter közötti magassággal.

Térhatárolás sáfrányfűvel
(https://www.fluwel.com/)

Ami Luciferünket illeti, kedveli a napos fekvést, jó méternyi magasra nő. A termőtalajra igényes szerkezet, meghálálja a tápdús, kifejezetten jó vízáteresztő képességű földet. Déli teremtmény lévén különösebb panasz nélkül viseli a nyári forróságot, de rendszeres öntözés nélkül nem nevelhető. Tűzpiros virágait néha már júniusban kibontja, a virágzás egészen szeptember elejéig tart. Terjedő tövű, ezt telepítésénél érdemes figyelembe venni.

Kiváló méhlegelő
(https://wistfulgardener.wordpress.com/)

Nincsenek extra igényei, kártevői és betegségei sem igen, de a komolyabb téli fagyokat nem éli túl, ezért a tövét télre szalmával, falevéllel takarni kell. Kerülhet évelőágyásba, előkerti kertszakaszba, de csoportos ültetésével egy mediterrán tájat is gond nélkül megidéz. Ha sáfrányfű kerül a kertbe, a méhek és más repülő cimborák állandó vendégeink lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése