kertmanufaktúra

2019. január 23., szerda

Ördögszem, a virágbajnok

Elbűvölő ördögi színek
(https://www.frogmoregardens.com.au/)

A bíborvörös vagy bíboros ördögszem (Scabiosa atropurpurea) méltán kiérdemli a címet, mert ragyogó – fajtától függően – kék, bordó, rózsaszín vagy halványpiros virágait gyakran már június végétől egészen a fagyokig hozza. Napos, legfeljebb félárnyékos fekvésre van szüksége, és kifejezetten ínyére van, ha mészben gazdagabb talajba kerül.

Nevelésénél ügyelni kell arra, hogy földje elvezesse a vizet, a gyökérzónában pangó víztől ugyanis kirohad. Tökéletesen beilleszthető vadvirágos rét típusú kompozíciókba, természetközeli kertek növényei közé, telepíthető térhatárolóként nagyobb tömegben, és helye van a parasztkerti növények között is.

Napos helyen érzi jól magát
(www.anniesannuals.com)

Nincsenek extra igényei, könnyen nevelhető, hálás évelő, a fél méteres magasságot nem növi túl. Nem kell gyakran öntözni, erre legfeljebb – mint általában a növények döntő többségénél – az ültetést követően kell csak fokozottan figyelni, később már jól viseli a szárazságot is. Általában nincsen szüksége támasztékra, ez alól kivételt jelenthet, ha mostohább körülmények közé kerül, ilyenkor a virágzat súlya megdöntheti kissé. Virágzását, másodvirágzását elősegíthetjük, hogy elnyílt virágait rendszeresen levágjuk. Virágzásban lévő szárai vázában is remekül mutatnak, szárazon a virágkötők szívesen használják.

Helye van a parasztkertet idéző kertrészletekben
(www.anniesannuals.com)
Eredeti élőhelye Dél-Európa, Észak-Afrika és Törökország vidéke, több helyütt valóságos mezőket alkot, a méhek, lepkék és dongók legnagyobb örömére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése