|
Levesre várva
(www.motherearthliving.com) |
Pályafutását gyógynövényként kezdte, majd a gasztronómia kiteljesedésével fűszernövénnyé képezte ki magát. A folyamatban elévülhetetlen érdemeket szereztek a franciák, akik a finom zöldfűszerek egyik elengedhetetlen kellékeként tartják nyilván a zamatos turbolyát.
Merthogy legalább kétfélét érdemes megkülönböztetni, a vadon termő, útszéli turbolyát, és termesztett cimboráját, a zamatost. (A finom fűszerek elnevezés egyébként a petrezselyem, snidling, tárkony, turbolya négyest jelenti, őket illik kifejezetten finomra metélni, hogy megfeleljünk az írott és íratlan gasztronómiai szabályoknak.) A zamatos turbolya
(Anthriscus cerefolium) íze amúgy az ánizséhoz hasonlatos, tökéletes kiegészítője a salátáknak vagy a hozzájuk készülő önteteknek, de remekül passzol a húsos ételekhez éppúgy, mint a tojásokhoz. Nyugat-Európa azon részeiben, ahol a húsvét még ünnepet jelent, a turbolyával ízesített leves meglehetősen hagyományos ételnek számít, különösen nagypéntek tájékán.
|
Félárnyékos helyet kedvel
(https://gobotany.newenglandwild.org/) |
Ázsiából származik, az antik korokban valóságos diadalmenetben volt része: használatos volt fűszer- és gyógynövényként, később volt idő, amikor a pestis ellenszereként tartották nyilván. Akárhogy is van, a turbolya gazdag vitaminforrás, leginkább kalciumban, vasban és magnéziumban gazdag.
|
Egyméteres magasságot is elérhet
(www.herbgardening.com/) |
Egynyári növény, termesztése nem okoz megoldhatatlan feladatot a kiskertben, mi több, ládában, rossz lábasban vagy dizájnos kaspóban az erkélyen, ablakpárkányon egyaránt nevelhető. Eleink nem csináltak faksznit a vetéséből, a magokat a kaporhoz hasonlatosan egyszerűen a földre szórták, aztán a többit rábízták a természetre. A turbolya tisztességesen elszórja magjait, úgyhogy az utánpótlás üzembiztosnak mondható.
|
Akár egy évelőágyásba is beilleszthető
(www.theoriginalgarden.com/gb) |
Ha egész évben turbolyára vágyunk – és miért ne tehetnénk –, nem kell mást tenni, csak szakaszosan vetni a kertben, nem számít, hogy májust vagy augusztust mutat a naptár, a turbolyamagok 15-20 napon belül szép kis növénykéket nevelnek. Képes egyméteres magasságra is megnőni, a talajjal szemben nem igényes. Fejlett korában elviseli az öntözés nélküli napokat is, de nagy melegben öntözni kell. A szűrt fényt, a félárnyékot kedveli, tűző napra ne ültessük. Ha kedveskedni akarunk neki, kerüljük a tápanyagban bővelkedő, gazdagon trágyázott területeket.
Friss aromáját a tárolás során elveszti, leginkább a gyorsfagyasztás jöhet szóba, de érdemes kipróbálni a turbolyával ízesített ecetet is.